Tranziția către oliță. Metoda care a funcționat cu primul nostru copil

February 5, 2018
Parenting

    Mulți părinți au mari bătăi de cap când vine vorba de tranziția de la scutece la oliță a copilului lor. Noi nu suntem o excepție. Am încercat diverse metode, la diferite vârste și tot nu reușeam. Până într-o zi, când am descoperit absolut accidental ceva ce a funcționat, metoda care a transformat operațiunea "Olița" în ceva amuzant, fără traume pentru David și nervi pentru noi.

    Când am început?

    V-ați ciocnit și voi cu așa situație probabil; când copilul abia începe să stea bine pe fundulet, cei din jur (preponderent bunicii), insistă să îl puneți deja la oală ca să i se formeze reflexul de a-și face nevoile la wc.

Așadar, pe când David avea vreo 7 luni, am efectuat prima încercare care s-a soldat cu eșec. Da, el făcea ceva în oală dar oricât încercam să îi explic că trebuie să spună când vrea ceva data viitoare, el nu înțelegea.

    Am renunțat.

    În acea perioadă, am început să citesc mai multe articole despre cum trebuie să decurgă conștient acest proces și la ce vârstă este gata copilul. Majoritatea spun că copii sunt capabili să controleze procesul în jurul vârstei de 18-24 luni.

 

    Cum am înțeles că e pregătit?

   La 20 luni, David vorbea destul de bine. De fiecare dată când făcea caca, el venea și ne spunea și insista să fie schimbat. Atunci am prins momentul.

   Citisem că cea mai eficienta metoda e să-l lași pe copil fără scutec toată ziua și de fiecare dată când face în chiloței, să îl duci la oală și să îi spui că acolo trebuie să se așeze data viitoare când vrea pipi. Alții spun că senzația de umed îl va deranja pe copil și asta îl va motiva să se așeze pe oală.

   Nici una, nici alta nu a funcționat în cazul nostru.

   David nu dorea să se ceară la oliță și chiar era vădit amuzat când făcea pipi pe podea.

 

    Ce a funcționat?

   De pe la 1 an și 4 luni, noi ne-am făcut obiceiul de a-i citi lui David povestea de seară și a spune o rugăciune de mulțumire. O facem în fiecare zi, fără excepții.

   Într-o seară, soțul meu (el e cel care îl pune la somn, mai ales de când s-a născut Mark) s-a gândit să inventeze o poveste pentru a-l motiva să se ceară la oliță. Zis și făcut. Povestea era despre un dinozaur care a făcut o dată pipi în pantaloni și mămica lui i-a explicat că miroase urît și că nevoile fiziologice se fac la oală. Nimic complicat.

   A doua zi, ori de câte ori David făcea în pantaloni, îi aminteam povestea și îl întrebam într-un final : unde trebuie să facă copii pipi? El răspundea: "A oală".

   A treia zi nu mai era nevoie să îi amintim nimic, se așeza pe oală și începea : "Zazaur pipi a oală. Mami a spus "Fu-fu-fu" pipi putuloni."

   2 zile mai târziu, am scăpat complet ziua de scutece. Noaptea se mai scapă uneori dar e pentru că doarme în cameră separată și nu îl trezim să îl întrebăm dacă vrea. Ca să nu stea ud, îi îmbrăcăm scutec chiloței înainte de somn dar rareori face ceva.

    Ce am învățat din această experiență :

    1. Nu forța copilul atunci când nu e pregătit. Nu insista dacă plânge că nu vrea să se așeze pe oală.

    2. Nu te lasă influențată de ce spun cei din jur. Acest proces trebuie să fie ghidat de copil, nu de "tanti Ioana".

    3. Pregătește-te pentru murdărie. Vei avea de spălat câțiva chiloței murdari tare ;))

    4. NU dojeni / NU bate copilul când se scăpa în chiloței. Nu va mai dori să se așeze pe oală.

    5. Nu-i oferi gadget-uri copilului ca să stea mai mult pe oliță, el trebuie să înțeleagă acest proces în mod conștient.

    6. Fii inventiv. Poveștile chiar funcționează. Nu trebuie să aibă prea multe cuvinte, trebuie să fie pe înțelesul copilul. Intonația și entuziasmul tău contează cel mai mult.

    

    Fiecare copil e individual. Ai noștri și-au format obiceiul de a merge la oliță într-o săptămână, după câteva încercări eșuate anterior. Altora le poate reuși mai rapid sau mai lent această performanță. Aveți încredere în copilul vostru, fiți înțelegători și încurajarori în proces iar rezultatele nu vor întârzia să apară.

S-ar putea să te intereseze și:

“Nu plînge, ţine o bombonică!”

December 12, 2019

deschide articolul

#cumamnascut . Despre maternitate de stat, medici de gardă și 13 h de travaliu

December 29, 2017

deschide articolul