Tips-uri pentru a călători mai IEFTIN.

May 22, 2019
De toate câte un pic

    Eu cred că nu există vreo persoană căreia să nu îi placă să călătorească. Aventurile departe de casă, fie ele sedentare sau active, îți dau un boost de energie și amintiri pentru toată viața. Nu e secret însă că ieșirea din rutina costă, iar în Moldova, dacă ai un job plătit mediu, stai la chirie, plătești facturi și mai crești copii, nu prea îți rămâne mare lucru să pui deoparte.

Noi nu ne tragem din familii cu sânge albastru să ne putem permite odihne luxoase și fără griji. Nu putem însă fără aventuri măcar de 2 ori pe an, de aceea, suntem mereu în căutare de alternative ieftine și interesante de a explora lumea. Și pentru că sharing is caring, m-am gândit să împărtășesc cu voi ce am descoperit de-a lungul celor aproape 5 ani de zboruri cu un rucsac în spate și, de ce nu, să facem schimb de anumite tips-uri pe care le știți voi din experiența voastră.

    În acest articol voi vorbi despre 3 aspecte care fac o călătorie scumpă și cum putem economisi.

  1. Zborul

   Optați pentru companii low-cost. În Chișinău, avem Wizzair care zboară doar în 3 direcții deocamdată - Milano, Atena și Dortmund, dar iată la o aruncătura de bâț, peste Prut, Wizz are mult mai multe curse și destinații de care e trist să nu profităm. În plus, la ei mai zboară și Ryanair cu prețuri super ieftine la bilete. Până să apară Wizz pe piața noastră, noi mereu zburam din România. Astfel, vacanța noastră începea cu o zi înainte pentru că țineam neapărat să vizităm orașul din care aveam zborul (Iași, Cluj-Napoca, București). România chiar merită explorată și savurată.

   Puteți economisi o groază de bani dacă alegeți cu grijă ziua când plecați și reveniți. În ultima călătorie, noi am zburat din Chișinău/Dortmund cu 40 EUR, și pentru că biletele înapoi în următoarele zile erau de la 120 EUR în sus, am cumpărat retur în Iași, cu 59 EUR. Smart huh?)) Am prins bilete din România și la 19 EUR și tare ne-am mai bucurat.

    2. Cazarea

    Aici vă ofer 2 opțiuni: una gratis, dar mai puțin privată, și alta la preț mai accesibil decât un hotel, dar oricum costisitoare în unele orașe mari.

   Couchsurfing.org e o platforma în care poți găzdui și sta la localnici gratis.

    Principiul e simplu: îți creezi un cont și povestești despre tine, de ce vrei să faci couchsurfing și ce ești gata să oferi turiștilor pe care îi vei găzdui. Nu trebuie să ai o camera luxoasă sau nu știu ce fel de apartament, e suficient o canapea în hol și un tine - ospitalier.

   La început e greu să găsești pe cineva care să aibă încredere în tine pentru că nu ai review-uri. Imediat ce ai găzduit vreo 2 turiști sau ai stat la cineva, aceștia îți scriu feedback pe pagina ta și lumea vede ca ești ok. Couchsurfing.org nu permite ștergerea și editarea review-urilor negative, de aceea, odată ce ai găsit pe cineva la care alți turiști scriu că au avut o experiență urâtă, evită orice interacțiune cu acea persoană.

    Airbnb.com e un site unde localnicii își dau apartamentele sau camerele separate din casă în chirie pentru câteva zile turiștilor. E un fel de "komunalka" cu baie și bucătărie comuna la preț accesibil. E foarte simplu de utilizat: cauți orașul unde mergi, data, limita de preț și îți apar opțiunile potrivite, cu poze și review-uri ale altor turiști. Alegi, achiți cu cardul și când mergi la adresa indicată în ziua respectivă, primești cheile de la proprietar. În apartament poți găti (toate ustensile necesare le găsești în bucătărie), ceea ce te va ajuta iarăși să economisești cumpărând produse de la market mult mai ieftin decât ai mânca în restaurant.


   Cazează-te la prieteni

   Noi, moldovenii, avem cunoscuți oriunde în lume. Înainte de a alege o destinație de vacanță, vezi în lista ta de prieteni dacă ai pe cineva care trăiește în apropierea localității unde mergi. Dacă nu are spațiu să te cazeze, poate îți recomanda pe cineva la care poți sta căruia să îi achiți o sumă de bani, un fel de Airbnb neoficial. Noi așa am găsit chirie în Bologna și Florența și a fost tare bine, și noi mulțumiți, și proprietarii apartamentelor care și-au acoperit careva cheltuieli din banii lăsați de noi.

    3. Tururile

   În a doua zi a escapadei noastre recente am mers în orașul german Koln, și pentru că prietenii noștri erau la serviciu, ne-au recomandat să rezervam un free walking tour. Ce este asta?! O rețea internațională de tururi turistice gratuite în peste 80 țări din lume. Principiul e simplu: te înregistrezi la ei pe site pentru un tur în orașul în care ai ajuns, în câteva minute pe email îți vine confirmarea cu locul unde te va aștepta ghidul. Turul durează 2,5 ore și e condus de un localnic și costă 0 EUR. La sfârșitul turului, dacă ți-a plăcut experiența, dai tips-uri cât te lasă inima. Nu e obligatoriu! E o experiență grozavă, mai ales că ghidul nu e un bătrânel plictisitor care îți povestește istoria regiunii de la Ludovic al nu știu câtălea, dar aspecte moderne și interesante specifice culturii regiunii.

Nouă tare ne-a plăcut și neapărat vom opta pentru așa gen de tururi.

     Pe ce se merită de economisit și pe ce nu?!

   -Noi călătorim cu un rucsac fiecare. Nu plătim bagaj de cală niciodată. 2 perechi de jeans și câteva tricouri ne sunt suficiente pentru 7 zile, cât durează de obicei escapada. Copiilor tot nu le luam multe haine. Ca să nu cumpăr șampon sau gel de dus unde mergem (în bagaj de mână e interzis să transporți lichide), îmi iau de acasă mostre care îmi ajung perfect.

    -În călătorii nu facem shopping. În primul rând pentru că nu îmi place să umblu pe la magazine, în alt doilea, nu avem cu totul alte priorități în orașele pe care le vizităm. Luăm doar câteva chestiuțe specifice regiunii pentru a le aduce acasă sau a le dărui prietenilor.

   -De ceva timp, nu ne zgârcim la mâncare. Îmi amintesc că în a doua călătorie după căsătorie, aveam un buget atât de limitat încât nu mâncam niciodată în oraș. Astfel, nici în Paris, nici în orașele vizitate în Elveția, nu am gustat nimic din bucatele lor tradiționale.  Acum, am mai prins un pic la minte, și la bani, Slavă Domnului, și neapărat unde mergem încercăm să gustăm maxim din mâncarea specifică regiunii. Ohhh, experiențele culinare chiar îți rămân în amintire oricând îți amintești de o călătorie anume, trust me.În 2017, în Italia, ca să ne permitem să mâncăm în oraș în fiecare zi, am ales să economisim pe transportul public și făceam pe jos 4 km de la locul unde eram cazați până în centru și 4 înapoi, dar prânzul își merita tot efortul.

    -Dintr-un oraș în altul, sau chiar între țări în Europa, optați pentru autobuse, nu trenuri. Companii ca Flixbus oferă bilete considerabil mai ieftine decât cele la tren. Știu, nu e la fel de confortabil, dar nici nu e de moarte. O chestie importantă! Neapărat să cumpărați bilet aparte pentru copil și să verificați dacă ei au scaune speciale pentru micuți, altfel nu aveți voie să călătoriți cu autobusul. Regulile sunt stricte la capitolul dat, nu ca în Moldova.


   Cam atât din experiența noastră de călătorii. Tips-urile mele s-au epuizat, dar știu sigur că ai și tu să împărtășești ceva util cu noi. Scrie-mi în comentarii ce alte aplicații sau servicii ieftine și bune de călătorii cunoști, iar eu le voi adăuga în acest articol ca să le fie de folos și altora.

S-ar putea să te intereseze și:

#redescoperamoldova - regiunea de Nord. Crează-ți amintiri memorabile în ultima lună de vară vizitând aceste locații fabuloase.

August 14, 2020

deschide articolul

Decembrie poate fi magic și în pandemie! Prinde 24 activități din calendarul Advent pe care să le faci împreună cu copilul tău până la Crăciun.

November 27, 2020

deschide articolul