Școala-acasă: mituri, realități și provocări. Interviu cu Președinta Asociației Homeschooling

September 19, 2018
Parenting

    Tocmai am terminat una dintre cele mai excepționale cărți citite de mine vreodată, carte care mi-a confirmat multe din fricile mele legate de sistemele educaționale din școli și cum programele stardardizate suprimă creativitatea copiilor noștri și îi pune pe toți în aceeași oală. Autorul cărții este Sir Ken Robinson; personalitatea a cărui TED speech - Why schools kill creativity? - este cel mai vizionat de pe YouTube - 15 M de vizualizări. Cartea, cu același titlu în engleză, în RO – “Școli Creative”- Revoluția de la bază a învățământului, editura Publica, a fost tradusă în peste 15 limbi și s-a vândut în milioane de exemplare în întreaga lume.

    Citind-o, mi-am dat seama cum am fost eu, și fiecare dintre noi, o victimă a sistemului, cum erau catalogați drept proști colegii mei care nu erau la fel de buni la matematica, chimie, biologie ca fruntașii clasei, cum profesorii, și noi, elevii, le-am creat un complex de inferioritate, le-am transmis mesajul GREȘIT că vor eșua în viață dacă nu se descurcă la cele mai importante materii predate în școală, pe când, mulți dintre ei, erau buni la arte plastice, la sport, la dansuri. Mă întreb, oare unde sunt ei acum?! Citind cartea, am înțeles, de ce tot mai mulți părinți, optează pentru o altfel de educație pentru copiilor lor, am rezonat în multe aspecte cu părinții care fac HOMESCHOOLING.

    Ce este Homeschooling? E practica de a-ți instrui copilul ACASĂ. Cu siguranță, ați auzit despre stay-at-home moms din America a căror copii nu merg la școală dar sunt ghidați în procesul învațării de părinți, profesori (online sau care vin la domiciliu) și antrenori specializați în anumite domenii ținând cont de necesitățile lor individuale, de aptitudinile, talentele, interesele și ritmul de asimilare a informației a fiecărui copil. Dar știți voi oare că Homeschooling -ul ia amploare și în Republica Moldova, iar despre aceasta, am discutat cu Președinta Asociației Homeschooling Moldova - Diana Chicu.

 

   Diana, îți mulțumesc că ai acceptat invitația mea pentru acest interviu. Homeschooling-ul e ceva nou în țara noastră și îmi dau seama că puțini înțeleg ce înseamnă aceasta cu adevărat. Spune-ne te rog câteva avantaje și dezavantaje ale Homeschooling-ului față de metoda tradițională de educație - școala?

Avantajele sunt multe. O să le enumăr:

 • Copilul învață în ritmul propriu;
 • Învață ce îi place și ce îl atrage;
 • Este pusă în evidență individualitatea lui;
 • Are un program personal adaptat necesităților lui;
 • Nu mai are teme pe acasă, pentru că verificarea conoștințelor este efectuată direct în timpul procesului de studiu al unei materii;
 • Clasa lui este toată lumea care îl înconjoară și învățătorii lor pot fi toate persoanele care fac parte direct sau indirect din familie;
 • Copilul comunică cu persoane de diferite vârste și nu numai cu copii de vârsta lui;
 • Are foarte mult timp pentru interesele lui și să-și dezvolte talentele;
 • Programul de studiu acasă este foarte flexibil;
 • Raportul învățător-elev este de 1:1 sau 1:2 sau în dependență de câți copii sunt în familie;
 • Nu mai depinde de programul și orarul de la scoală;
 • Dispare necesitatea aceasta de a aparține la gașcă și a fi în rând cu toți;
 • Copii sunt educați în valorile și principiile familiei, iar programul și persoanele care îl înconjoară nu vin în contradicție cu acestea;
 • Anul școlar poate dura în dependență de programul anual al familiei;
 • Materialul poate fi trecut într-o viteza mai mai mare decât în școală pentru copii talentați și mai lent pentru copii care au necesitate de mai mult timp pentru a asimila informația, ceea ce constituie un avantaj întrucât nu copilul se adaptează la program, ci programul este adaptat la copil;
 • Lecțiile pot avea loc oriunde, nu neapărat la o masă într-o încăpere, dar și afară, la bibliotecă, într-un muzeu, la bunici și rude, într-un grup cu alți copii, la serviciul părinților, în călătorie, la mare pe plajă, ș.a.
 • Mulți homeschool-eri sunt acceptați în cele mai prestigioase universități din lume, chiar și fără diplomă (vorbim de unschool-eri, care nu urmează nici un program standart, aprofundându-și cunoștințele mai mult în domeniile care le stârnesc interesul).

   Dezavantaj este unul, dar el împiedică mulți părinți să se apuce de Homeschooling: e o ieșire din zona de comfort și provocări continue pentru părinți, în special în Moldova.

 

   Am discutat cu mai mulți cunoscuți de ai mei și am înțeles că lumea nu prea e deschisă față de această metodă alternativă de educație. De ce societatea greu acceptă conceptul de Homeschooling?

   În primul rând, majoritatea oamenilor care aud despre această practică, își imaginează că noi, părinții care facem Homeschooling, copiem exact ceea ce se întâmplă la școală: copii se trezesc zilnic la aceeași oră, în casă există o camera separată în care ei învață, la fel ca ceilalți copii, Homeschool-erii trebuie să roadă din scoarță zeci de manuale, etc. Nimic mai neadevărat.

  Homeschooling-ul oferă suficientă libertate copilului și părintelui în legătură cu modalitățile de învățare bazându-se pe o anumită structură. Copilul este înscris, de cele mai multe ori, la o școală umbrelă, care va oferi certificarea cunoștințelor și competențelor copilului.

  În al doilea rând, în Moldova, nu există o lege care să apere drepturile părinților care aleg Homeschooling-ul. Informație e puțină, școli online la care îți poți înscrie copilul sunt doar peste hotare, iar părinții care își instruiesc copii acasă, aleg să stea în umbră, deci nu dau interviuri să vorbească despre succesele copiilor lor, nu sunt o inspirație și un model demn de urmat pentru alții.

   În al treilea rând, mulți părinți care vor să facă Homeschooling, se tem că nu se vor descurca, că nu vor găsi suficiente resurse, oameni potriviți care să se ocupe cu copii lor în domenii străine lor, sau că vor întâmpina alte dificultăți pe care nu vor ști cum să le soluționeze. Anume pentru asta am fondat Asociația Homeschooling Moldova – să oferim suport și îndrumare.

 

   Diana, tu ești mămică a două fetițe care fac Homeschooling. Paralel, mai ești implicată în câteva proiecte frumoase. Ești inițiatoarea întâlnirilor informative despre Homeschooling din fiecare miercuri și una dintre persoanele cheie care au făcut posibilă înregistrarea asociației Homeschooling Moldova. Care este motivația ta de a sacrifica timp și resurse nerambursabile pentru această cauză ?

   O fac pentru copii mei și pentru copii din Moldova. O fac pentru familiile care își doresc să își educe copilul în afara școlii. Eu nu sunt împotriva școlii, nu mă înțelegeți greșit, eu sunt pentru libertatea de alegere pentru părinți și copii, pentru alternative. Când m-am întors în Moldova vara trecută (2017), știam totul despre Homeschooling-ul din Italia și nu aveam ideie care este situația în Moldova. Mi-a fost foarte greu, pentru că m-am pomenit “suspendată în aer”. Persoane care mă puteau consilia/îndruma nu erau, deci am început eu să citesc, să cercetez; am găsit câteva articole, am contactat autorii lor și așa încet, încet, în toamnă am găsit un grup de părinți care erau interesați de Homeschooling. Apoi, am organizat câteva întruniri cu ei. Am făcut o pagină de Facebook, site-ul homeschooling.md creat de unul dintre părinți, am studiat împreună legislația R.M și a altor țări, întrunirele au devenit regulate o dată pe lună, iar acum, suntem disponibili pentru oricine este intersat de Homeschooling în fiecare miercuri, la 18:00, pe Armenească 42.

   Scopul meu personal este să promovăm Homeschooling-ul ca o formă alternativă recunoscută de stat și societate, să existe informație deschisă și gratuită pentru toți cei interesați, întruniri gratuite. Vrem să promovăm un proiect de lege care să îi protejeze pe părinții care aleg Homeschooling-ul, ca ei să se simtă în siguranță și să nu se mai ascundă de parcă comit o infracțiune. Visez mult la o platforma online și un Club Homeschooling prezent fizic în Chișinău, pentru instruirea și schimbul de experiență între părinții care au ales să facă Homeschooling de la noi și de peste hotare. Totodată, acesta să fie și un centru unde copii să se întîlnească, să își găsească prieteni, să le organizăm diverse lecții, masterclass-uri interesante. Avem proiecte și planuri mari, pe care le facem din suflet pentru copii noștri și pentru părinții care își doresc să-și educe copii în familie, de aceea, oricine este interesat, e binevenit să se implice.

 

   Cum Homeschooling-ul ar putea schimba viața copiilor noștri pe termen lung?

   Tu mai ții minte ceva din matematica superioară învățată la școală, din temele complicate de la chimie care le studiai până în zori pentru un test semestrial?! Folosești des cunoștințele din fizică care îți dădeau bătăi de cap ori de câte ori deschideai manualul?!

   Eu – NU! , și îmi pare rău de timpul și efortul pierdut pentru a le "Zubri".

În instruirea copiilor mei, eu pun accent nu pe cantitatea cunoștințelor, ci pe calitatea acestora; mai bine zis, unde și cum, în viața de zi cu zi, ele pot fi aplicate. Vreau, primordial, să contribui la creșterea inteligenței lor emoționale apoi a celei intelectuale. Vreau copilul meu să știe ce vrea și ce nu vrea sa facă în această viață, ce îi place și ce nu îi place, ce simte și cum să-și trăiască corect emoțiile, cum să interacționeze cu lumea înconjurătoare spre binele tuturor. Eu consider că nu toți pot să devină matematicieni, fizicieni sau lingviști, ș.a. Deci dacă părinții au remarcat la timp că piciului îi place, de exemplu, astronomia și investesc timp, resurse și energie pentru al încuraja să-și dezvolte talentul, atunci cred că vom avea tot mai multe persoane “la locul lor” și fericite. Investiție pe termen lung, pentru mine, înseamnă fetițele mele fericite atât acum cât și în viitor!

 

   Ce mesaj le-ai transmite părinților care ar vrea să facă Homeschooling dar se tem de prejudecăți/ nu știu de unde să înceapă?

   Homeschooling-ul este doar pentru părinții care sunt convinși că anume așa formă de instruire este perfectă pentru proprii copii. Niciodată să nu încercați să convigeți un sceptic să accepte Homeschooling-ul, este o pierdere de timp și energie, are tot dreptul să rămână la propria opinie. Mesajul meu este că dacă inima spune DA, dar conștiința are dubii, veniți la întrunirele noastre. Intrarea este liberă. Puteți să ne scrieți direct pe pagina Homeschooling Moldova, suntem 2 administratori: Diana Chicu si Vlad Gurdiga. Avem site-ul: https://homeschooling.md/. Cum mare drag vă răspundem la toate întrebările legate de Homeschoolingul din Moldova.

   Eu îi mulțumesc din suflet Dianei pentru acest interviu sincer și provocator totodată. Sper că va ajunge la cine trebuie să ajungă și acei părinți care demult se gândesc la Homeschooling dar nu știau de unde să o apuce, sau acei care deja îl practică dar stăteau în urmă, vor fi încurajați să vorbească deschis despre experiența lor.

   Dacă ți-a părut util acest articol, distribuie-l ca să afle și alți părinți despre alternativele de instruire pe care le pot oferi copiilor lor.

   Nu uita să dai Like paginii mele de Facebook și să mă urmărești pe Instagram pentru mai multe articole bune și încurajări zilnice.

S-ar putea să te intereseze și:

"Copilul meu mă lovește atunci când are o criză de furie! Ce să fac? Rabd, îl lovesc înapoi ca să înțeleagă că mă doare, îl pedepsesc...?"

December 8, 2020

deschide articolul

Educație financiară de mici sau cum îi învățăm pe copii să înțeleagă valoarea banilor

July 20, 2021

deschide articolul