Sărbătorile cu copii mici: așteptări vs realitate

December 3, 2018
Maternitate

   Un început de decembrie PERFECT, asta mi-am creat eu în minte în ultimile săptămâni. M-am pregătit minuțios câteva nopți la rând, am cumpărat decorațiuni de Crăciun, am chitibusit cel mai creativ calendar advent, am făcut rost de cel mai colorat plic pt scrisoarea pe care urma să o scrie copilul meu lui Moș Crăciun, mi-am imaginat entuziasmul lui la văzul bradului și a luminițelor, am gândit totul până în cele mai mici detalii.

   Sâmbăta ne-am trezit și...surpriza. Copii mei nu numai că nu erau pe aceeași undă cu mine, dar parcă își puseseră în plan să îmi strice și mie cheful. Aha, amus.

   Nu mă dau bătută eu așa de ușor. Pun muzică de Crăciun și hai la împodobit casa.

Cel mic, care nu are încă un an, mi se învârtea printre picioare curios la orice foșnea. Ok, mari așteptări de la el oricum nu aveam. Dar David, cel pt care m-am chinuit atâta, de ce nu se bucura așa cum eu vroiam? Ba mai mult, nu numai că nu e entuziasmat, dar arunca cu jucării în toate părțile, împrăștie sclipici pe podea, trage de brad, mai pe scurt, îmi încearcă răbdarea.

   La un copil nu pot striga, la al doilea - niș atâta, pe cine să îmi descarc nervii? Exact! Pe soțul meu care se străduia din răsputeri să își păstreze calmul în tot extazul meu aiuratic.

   După câteva replici tăioase, m-am dus înfuriată la bucătărie și m-am apucat de spălat vesela.

 

   Iată așa s-a încheiat ziua care trebuia să fie o aminte plăcută pentru o lungă perioadă de timp.

Ah da, bine că nu am chemat și un fotograf acasă să imortalizeze momentele acestea magice, căci, și asta vroiam să fac.

 

   Scena asta, cu mici devieri desigur, o să se petreacă la mulți în familie în preajma sărbătorilor.

Și știți de ce?!

   Din cauza așteptărilor exagerate. Noi avem în cap acel model IDEAL de sărbătoare în care toți fericiți deschid cadourile în jurul unui brad uriaș și vrem din răsputeri să îl replicăm și la noi în familie.

 

   Și dacă ceva nu merge conform planului?! Ohhhh, ce fum iese!

   Să vă zic un secret : când ai copii, RAREORI ceva merge cum ai planificat.

   Nu ai planuri și vrei să te odihnești când cel mic doarme la amiază, el se trezește peste 30 minute după ce l-ai adormit, e ora 5 și trebuie să mergi undeva? Copilul tău doarme dus, deși tu de jumătate de oră tropăi ca un elefant în toată casa. Te-ai chinui 40 minute să îți adormi copilul și ai intrat 5 minute în duș? Exact în momentul în care ești de gel de duș tot corpul, el se trezește plângând de îl aude tot blocul. Cum ai renunțat la ideea de a continua baia fierbinte, copilul tău doarme liniștit 2 ore legate. Te-ai chinuit o veșnicie să coci cel mai delicios chec vreodată făcut de tine, copilul tău strâmbă din nas de parcă i-ai da, știi tu ce, ai făcut în 5 min o omletă din tot ce aveai în frigider, copilul tău jumătate de oră îți mulțumește cât de delicios a fost prânzul.

 

Așa e MEREU!

Așa arată viața cu copii mici.

 

   Acum, în perioada sărbătorilor, noi vrem chiar mai mult decât de obicei ca totul să iasă perfect: cautăm disperați cel mai frumos cadou pt copii noștri, așteptăm ca el cel mai bine să zică poezia la matineul de la grădinița, gândim cea mai bogata masă de sărbătoare și cel mai variat program de Crăciun. Din intenții bune, desigur. Și evident, multe NU ies deloc perfect. Și noi strigăm, ne enervam, ne strofolim la copii noștri:

   -Eu pt cine m-am străduit atâta?

   Dar opriți-vă un minut și gândiți-vă: oare de asta are nevoie copilul meu pt fericire deplină?

 

   Eu mi-am dat seama că NU. Știți ce vroia David sâmbătă dimineață? Să mă joc cu el, să fiu 100 % prezenta în lumea lui.

   Copilul tău nu are nevoie de cel mai scump constructor, el vrea să construiești un castel împreună cu el din ce aveți la îndemână, nu are nevoie de cel mai înalt brad, el vrea să te așezi la nivelului ochilor lui și să îi povestești DE CE îl împodobiți, nu are nevoie de cea mai sofisticata mâncare, el vrea să o gătiți ÎMPREUNĂ.

 

    Copii nu au nevoie de multe pentru fericire. Eu au nevoie de noi alături, iubindu-i și savurând împreună aceasta perioadă magică.

S-ar putea să te intereseze și:

Mamă de nou-născut la volan. Cum mă rupeam, la nici 3 săptămâni ale copilului, între universitate și casă

April 5, 2018

deschide articolul

Despre drama mamelor care-și trăiesc extenuarea în tăcere

November 19, 2020

deschide articolul