#redescoperamoldova - regiunea de Nord. Crează-ți amintiri memorabile în ultima lună de vară vizitând aceste locații fabuloase.

August 14, 2020
De toate câte un pic    Eu sunt de la Sudul Moldovei. N-am prea colindat Nordul țării și în afară de Cetatea Soroca, această regiune nu mi se asocia cu vreo destinație #mustvisit. După 4 zile de aproximativ 700 km parcurși cu o echipă de oameni fantastici în cadrul proiectului #redescoperămoldova, mi-am dat seama că, de fapt, locuri care să-ți taie respirația avem și acasă, despre ele însă încă puțini știu.

    Tot de ce aveți nevoie pentru o escapadă memorabilă în această ultimă lună de vară acasă e setea de aventuri și un pic de planificare, destinațiile vi le împărtășesc eu în cele ce urmează.


    Deși nu intra în traseu, în drum spre cetatea Soroca, prima noastră destinație, am intrat pe vinăria "Dac". Producerea de vinuri e mai mult un hobby de suflet pentru D-nul Constantin Furculița, fondatorul vinăriei. Acesta deține cea mai mare companie de construcție și accesorii pentru livezi din Moldova. Imediat ce faci dreapta înspre vinărie rămâi uimit de livada de mere de pe teritoriu, plantată și îngrijită conform celor mai înalte standarde. Din 2013, dragostea pentru vinuri de calitate l-a motivat pe d-nul Furculița să creeze brandul "Dac" în care depune multă muncă și pasiune ca produsul final să fie unul bun. La moment, e în proces de construcție a unei pensiuni pe teritoriu ca să poată găzdui oaspeți. Deocamdată, vă puteți delecta cu  vinurile pe care le produce și susține visul acestuia de a dezvolta potențialul turistic al zonei de Nord a Moldovei.

    Despre cetatea Soroca s-a tot scris și povestit. Aceasta a fost înălțată de Ștefan cel Mare în ultimul sfert al secolului al XV-lea. Dacă mergeți de unul singur, nu vă așteptați să rămâneți mega impresionați de ceea ce veți vedea, e exact ca în imaginile de pe Wikipedia, tocmai de asta, dacă (la fel ca mine) sunteți amatori de istorii mai degrabă decât de locuri, luați-vă un ghid care vă va povesti mai multe detalii interesante. Teritoriul e #kidsfriendky (are un teren de joacă spațios), deci nici copiii nu se vor plictisi. Tot acolo este și un restaurant unde să luați prânzul înainte de a porni spre Dondușeni, la mănăstirea "Sfânta Treime" din satul Rudi.

    Biserica a fost construită în 1777 și e unica biserică din ținutul basarabean care are arhitectura tipică bisericilor din Bucovina.În sfântului locaș din inima pădurii seculare trăiesc 32 de femei, măicuțe și surori îndrumate de Stareța egumena Maria (Pascariuc). Aceasta își încep dimineața la ora 5, când bate toaca, urmând un program de rugăciuni, muncă și alte activități care se sfârșesc abia spre miezul nopții. Mănăstirea Rudi poate fi vizitată zilnic de către orice pelerin, între orele 6:00 – 20:00. De asemenea, există posibilitatea, de a rămâne să înnoptați acolo dacă vă doriți o evadare de câteva zile de grijile rutinei zilnice și/sau conectare cu divinul.

    Prima noapte la cort din această escapada am petrecut-o în satul Naslavcea, pe un deal de unde ni s-a deschis o superbă priveliște către „Insula îndrăgostiților”, cum i se zice insulei sub forma unei inimi din mijlocul râului Nistru. Am instalat corturile, am făcut legume la grătar și am stat la povești până după miezul nopții. La 5:58 am întâlnit cel mai fascinant răsărit din ultimii ani.

    A doua zi a fost despre conace: Cazimir din s. Cernoleuca, cel al lui Andrei Pommer din s.Țaul și Vila Mândâc a boierului Ohanowicz.
Toate trei sunt în paragină la moment însă potențiale lucrări de renovare cu siguranță ar transforma regiunea într-o atracție turistică importantă. Parcul Țaul m-a impresionat în mod special. Fiind cel mai mare din Moldova, acesta are o mulţime impunătoare de alei, cărări şi cărăruşe, lungimea cărora atinge mai mult de 12,5 km. El a fost creat la începutul secolului XX, împrejurul conacului familiei Pommer. Intrarea este liberă pentru toţi vizitatorii. Parcul este deosebit de frumos primăvara în perioada înfloririi şi toamna tîrziu.

    Locul unde am instalat corturile la sfârșitul zilei mi-a tăiat respirația. Este vorba despre Defileul "La Castel", situat deasupra văii râului Racovăț, lângă satul Gordinești. Aceasta este o minune a naturii, moștenită de noi datorită depozitelor multimilionare din vremuri străvechi.

    Zona de protecție a peisajului La Castel ocupă o întindere de 5 km. Numele în sine ne face să credem în existența unui castel. Nu se cunoaște al cui a fost acesta dar a dispărut pe la mijlocul sec.XX. Din castel a rămas doar înălțimea stâncilor și amintirile despre o fată frumoasă, întemnițată cândva în zidurile castelului. Cu greu am ajuns acolo din cauza drumului impracticabil, dar și-a meritat efortul. Dovadă este această poză surprinsă de către talentatul Alex Bred la miez de noapte.

    A treia zi, gașca noastră de călători a pornit să descopere mănăstirea Zăbriceni, despre care auzisem anterior datorită brandului de ceaiuri și produse apicole BIO Cămara. Mare mi-a fost mirarea să aflu că toată producerea (nu doar creșterea plantelor, cum credeam eu) este amenajată pe teritoriul mănăstirii în care activează 20 de călugări. Aceștia adună și prelucrează materia primă, îmbinând armonios rugăciunea cu munca. Despre viața la mănăstire vă va povesti în mod captivant unul dintre călugări în timp ce veți vizita teritoriul frumos amenajat. Vizita a culminat cu un prânz delicios servit de gazde. La fel ca la mănăstirea Rudi, aici vă puteți delecta cu bucate vegetariene și chiar caza la mănăstire pentru câteva zile.

    Despre Defileul "Văratic" am aflat de la Dina Zaiat și la fel cum zicea ea pe stories, telefonul nu este în stare să transmită frumusețea de aici. Localnicii spun cu mândrie că este satul unde toate casele sunt cu vedere la apă, spre stâncile și grotele Prutului. Asta pentru că Văratic este situat pe malul râului Ciuhur, un afluent al Prutului. Aici puteți admira defileul Văratic, care s-a format pe parcursul a câteva sute de mii de ani, trei cascade și o peșteră adevărată. Există posibilitatea de a face o excursie cu barca pe râu, cu vedere frumoasă asupra cheilor de pe ambele părți. Mai multe despre regiune, posibilități de cazare și locuri de vizitat au scris cei de la moldova.org în acest articol.

    Pandemia a descoperit pentru mulți Defileul "Duruitoarea Veche", devenit și mai cunoscut și vizitat datorită campingului „Duruita, camping la grote”, care se află chiar la poalele cheilor Duruitoarei și pe malul lacului de acumulare Costești-Stânca. Noi am fost într-acolo în luna noiembrie și ne-a impresionat regiunea. De astă dată nu ne-am cazat în corturi ci la Hanul cu Noroc al d-lui Nicolae Moscalu, care a gătit pentru noi o delicioasă supă de pește. Pensiunea are 7 numere unde puteți rămâne pe noapte, un teritoriu cu trambulină, scrânciobe și locuri de alergat pentru copii. Dacă totuși vreți să faceți camping, citiți aici mai multe despre unde, cum ajungi și alte detalii relevante.

    Ultima zi a la fel de intensă. Dimineață am trecut frontiera și am vizitat Centrala Hidroelectrică de la Stânca-Costești construită în 1973-1978. Nodul hidrotehnic are ca folosințe principale combaterea inundațiilor unui râu capricios, irigațiile, alimentările cu apă, hidroenergia și piscicultura. Apoi, am mers la Complexul Muzeistic Duruitoarea Veche, la monumentul naturii "Suta de Movile" și la Rezervația naturală Pădurea Domnească unde în 2005 au fost aclimatizați zimbri. În data de 19 august, 15 ani în urmă, în rezervația naturală „Pădurea Domnească” au fost aduși 3 zimbri (un mascul și două femele) din 2 rezervații diferite din Polonia. Spre sfârșitul anului 2013, populația de zimbri din rezervația Pădurea Domnească a ajuns în număr de șase. În rezervație zimbrii sunt ținuți într-un țarc cu o suprafață de 32 de ha, care poate găzdui până la 18 exemplare.

   Au fost patru zile de emoții intense care mi-au creat amintiri memorabile. Dacă e să mulțumesc pandemiei pentru ceva, ar fi pentru locurile și oamenii minunați pe care i-am cunoscut acasă în această vară. Mai multe destinații turistice și experiențe frumoase, găsiți în grupul de Facebook Redescoperă Moldova.

    P.S. Aventura noastră în format video, geolocații și alte detalii importante pe care nici pozele nici textul nu le pot reda le găsiți în Highlights pe pagina mea de Instagram.

    Călătorii FABULOASE să aveți!

S-ar putea să te intereseze și:

Despre femei la volan

November 15, 2019

deschide articolul

Uneori, am nevoie de o vacanță fără copii...

May 24, 2018

deschide articolul