#redescoperamoldova - regiunea de Sud. Ce destinații merită a fi descoperite vara asta acasă?

July 10, 2020
De toate câte un pic

    Pandemia nu a luat regim de pauză în Republica Moldova de aceea, se pare că vara asta nu vom avea parte de vacanțele bine meritate care ne încărcau bateriile pentru un an înainte. Setea de ducă însă nimeni și nimic nu o poate anula tocmai de asta, soluția pentru a da culoare lui 2020 e să vizităm zecile de locații minunate din Moldova despre care, probabil mulți dintre noi am auzit, dar niciodată nu ne-am făcut timp să le explorăm.

    Săptămâna asta am trăit 4 zile de vis în cadrul #redescoperamoldova la Sudul țării, experiență ce mi-ai confirmat că avem și noi cu ce dacă tare vrem. V-am luat cu mine într-o călătorie virtuală pe stories, dar pentru că am rămas extem de impresionată de tot ce am văzut, o să împărtășesc cu voi întregul traseu ca să vă conving să vă planificați o escapadă similară în viitorul apropiat.

    Am pornit în după amiaza zilei de duminică spre Ștefan Vodă, unde urma să fim cazați la castelul celei mai vechi fabrici de vinuri din Republica Moldova "Purcari". În 1827 aici a fost înființată prima gospodărie vinicolă specializată, unde erau cultivate soiuri europene clasice de struguri.

    În drum spre "Chateau Purcari" am făcut popas la Muzeul Verde, un centru de educație și sensibilizare a tinerilor în spiritul respectului față de valorile diversităţii biologice din lunca Nistrului inferior. Exponatele muzeului constituie colecţia de animale şi păsări naturalizate a taxidermistul  Ştefan Tudor, un localnic care și-a decicat o bună parte a vieții împăierii speciilor rare incluse în Cartea Roşie a Moldovei, României şi Ucrainei. Muzeul e un loc de inspirație și cercetare pentru mulți elevi pasionați de ecologie cărora le e pus la dispoziție un spațiu prietenos și resursele necesare pentru a le satisface curiozitatea în acest domeniu.

    După cazarea la complexul turistic, a urmat un tur în beciurile cu miros de istorie ale vinăriei. Pe site-ul lor oficial puteți rezerva din timp un pachet de Vizitare+Degustare în cadrul căruia veți intra în laboratorul secret al brandului care deja de mai bine de 200 ani ne duce faima în lume. Seara a culminat cu un apus magic întânit chiar în lanurile de viță de vie, de unde se deschide o panoramă fabuloasă spre râul Nistru. Nici copiii (în cazul în care planificați o escapadă cu toată familia) nu se vor plictisi la Chateau Purcari. Pe teritoriu este un teren de joacă, biciclete, care sunt puse la dispoziția turiștilor pentru a explora împrejurimile pe două roți, darts, pescuit, tenis de masă.

    Ghidul nostru pe parcursul următoarelor două zile a fost Fiodor Evstingheev, persoana a cărei entuzism pentru istorie și locuri te cucerește încă din primele clipe. Astfel, datorită lui am descoperit Răscăieți - unul dintre cele mai pitoreşti sate din raion datorită amplasării sale în vecinătatea malurilor abrupte ale Nistrului (170 m adâncime).  Tot în această localitate se află „Înălțimea Lomakin” (178,8 m), unde în anii războiului al II-lea mondial divizia sovietică nr. 353 a dus lupte crâncene (unicul loc din Moldova unde au fost decorați 11 Eroi ai URSS).

    Alte 3 locații de vis pentru cazare pe care vi le recomand cu încredere sunt:
    1. Căsuțele din stuf ale meșterului popular Pavel Țăranu din satul Cioburciu, construite chiar în spatele grădinii sale, pe malul râului Nistrului, la 6 m deasupra nivelului.  Doritorilor de odihnă activă, zona le oferă un spectru larg de activități: kayaking, pescuitul cu undița, plimbări cu barca, plimbări cu căruța prin pădure.

  1. Pensiunea turistică "Casa Veche", construită de soții Zaharia care au revenit acasă după 13 ani petrecuți peste hotare, au cumpărat o casă veche de aproximativ un secol din localitatea lor de baștină și au renovat-o după standartele internaționale ale ospitalității.
  2. Pensiunea "La Tudora", un colțișor de rai unde timpul parcă se oprește în loc. Am descoperit-o după vizita la una dintre cele mai memorabile destinații ale acestei mini-călătorii, muzeul "La Bunici", o căsuță mică cu trei camere în care sunt păstrate obiecte tradiționale vechi ale localnicilor. Toți oaspeții, indiferent de anotimp, sunt întâmpinați cu o cană de compot din piersici (sudul fiind capitala piersicilor Moldovei) și plăcinta miresei (nu-mi ajung cuvinte să descriu ce deliciu e). Țesutul covoarelor, olăritul, împletitul de coronițe din flori, lucru cu lozia - toate astea-s menite să te transpună în copilăria la sat unde majoritatea dintre noi avem cele mai frumoase amintiri.

    La nici 4 minute cu mașina, pe malul Nistrului, soții Onici, au construit o căsuță pentru oaspeții care vor să înopteze în regiune, să meargă cu barca pe Nistru, să pescuiască, să se conecteze cu natura și să mănânce cea mai bună supă din pește. Pesiunea va fi gata în mai puțin de o lună, dar deocamdată puteți face camping și vă bucura de ospitalitatea fără de margini a gazdelor.

    Și ce fel de escapadă fără întâlnirea zorilor?! Înarmați-vă cu povești interesante, câteva plapumi și includeți în lista #musthave un răsărit de excepție!

    Avem atâția oameni și locuri fabuloase acasă! Îndrăzniți să le explorați. E timpul să pentru #redescoperămoldova.


    Pentru mai multe destinații și istorii vă las aici câțiva oameni îndrăgostiți de țara noastră pe care să-i urmăriți pentru inspirație:

Iulian Bercu - entuziastul din spatele a tot ce este Redescoperă Moldova

Liliana Busuioc - autoarea blogului radacina.md

Lucica Tăut - autoarea emisiunii "Natura în obiectiv"

Sergiu Croitor - director de agenție la "Cunoaște-ți țara"

Andrei Cibotaru - autorul blogului finewine.md

Misha Tsurcan - autorul proiectul "Wine like a local”

Fiodor Evstingheev - director de agenție la "Azbuca Travel"


    Acești oameni fac o treabă grozavă în a promova turismul local! O să aflați o tonă de lucruri interesante de la ei.

    Atât despre Sudul Moldovei, iar asta e doar o părticică din ceea ce putem explora vara asta. Vacanțe memorabile vă doresc!

    Photo Credit: Alex Bred

    P.S. Aventura noastră în format video, geolocații și alte detalii importante pe care pozele nu le pot reda în scris le găsiți în Highlights pe pagina mea de Instagram.
S-ar putea să te intereseze și:

Despre publicitatea pe Instagram

May 28, 2020

deschide articolul

Decembrie poate fi magic și în pandemie! Prinde 24 activități din calendarul Advent pe care să le faci împreună cu copilul tău până la Crăciun.

November 27, 2020

deschide articolul