O carte de căpătâi pentru orice părinte: "Parenting Conștient" de Susan Stieffelman

April 16, 2019
Cărți

    "E mai ușor să modelezi copii puternici decât să repari oameni defecți". - Frederick Douglas - acesta e unul dintre gândurile mele preferate din cartea lui Susan Stieffelman, Parenting Conștient.

   Nu știu cum am dat de această carte dar am citit-o deja de 2 ori în ultima jumătate de an și pot să spun că e una dintre preferatele mele în materie de educație. Pe lângă coperta tare caldă și sloganul "cum să creștem copii responsabili, încrezători și afectuoși", m-a cucerit titlul în original : Parenting with Presence,  eu cred că un titlu mai reușit nici că se putea de ales. De câte ori v-ați prins la ideea că erați fizic lângă copilul vostru, dar cu gândul depaaaaarte, departe;  sau că aveți în minte imaginea copilului ideal și vreți cu tot din-adidinsul ca ea să corespundă cu realitatea?! Eu, nu o singura dată.  Să creștem copii conștient înseamnă anume să dezvoltăm abilitatea de a fi cu ei AICI și AUM, iar atunci cînd relația este pătrunsă de implicarea noastră din tot sufletul, aceștia sunt mult mai înclinați și deschiși să apeleze la noi pentru îndrumare și sprijin. În plus, copii care se simt iubiți, admirați și prețuiți - așa cum sunt ei - sunt în mod firesc mai motivați să facă ceea ce le cer părinții; este în firea omului să coopereze cu cei de care se simte puternic legat.


   Deși e destul de voluminoasă,  are 331 pagini, cartea se citește tare ușurel. Îmi place că, pe lângă teoria și argumentele solide în susținerea acesteia, după fiecare capitol, mai urmează partea practică.

   Întii, autoarea ne provoacă să lăsăm câteva minute lectura și să refelectăm la cele citite anterior în raport cu propriul nostru copil, și viața noastră în general, căci vrem noi sau nu, copii sunt oglinda parinților în cele mai multe aspecte.  În "acum e rîndul dvs" veți găsi zeci de întrebări la care, dacă vă faceți timp să răspundeți, de preferat în scris, într-un jurnal, veți fi uimiți de senzația de bine de după, de rănile care se vor vindeca și soluțiile pe cale le veți găsi la anumite situații. Apoi, urmează o secțiune de Q&A, întrebări concrete din viața cotidiană care i-au fost adresate psihoterapeutei de-a lungul celor 30 de ani de experiență de consiliere, la care ea răspunde prin prisma educației parentale conștiente.  Astfel, cartea devine nu doar o lectură care ulterior se va prăfui pe raft, dar și manual de lucru la care, cu siguranță veți reveni, ori de cîte ori veți fi în căutare de anumite răspunsuri


   Susan Stieffelman abordează tare multe teme bune în cele 11 capitole din carte: de la felul uimitor în care copii ne pot ajuta să ne vindecam anumite răni din copilaria noastră, cum să cultivam respectul, empatia și compasiunea în odraslele noastre, cum să îi ajutăm să facă față stresului, să își dezvolte reziliența, să își descopere hobby-urile și cum să facem în așa fel încât ei mereu să găsească fericirea în interiorul lor.


   "Trebuie să profităm de orice aspect al comportamentului copiilor fie pozititv, fie negativ, pentru a învăța de la ei. Orice micuț este un profesor pentru părinții săi." De cele mai multe ori, anume acele momente în care copii ne testează limitele, refuză să coopereze sau ignoră rugămințile noastre, ne pot ajută să devenim conștienți cu privire la tipare mai vechi și să lucrăm asupra lor, ceea ce ne va permite să creștem copii cu multă bucurie și chiar să savurăm întreaga călătorie.


S-ar putea să te intereseze și:

Desene animate pentru a crește copii cu caractere puternice

April 4, 2021

deschide articolul

Cum să le dezvoltăm copiilor dragostea pentru lectură?

December 16, 2020

deschide articolul