"Nu e al tău!"

August 14, 2019
Parenting

    Voi cât de des auziți această remarcă la terenul de joacă, de cele mai multe ori însoțită de soluția "hai să te joci cu lucrurile tale!"?! Apoi urmează un protest cu lacrimi și strigăte "eu vreau asta!" până părintelui îi crapă răbdarea și purcede la amenințări "Liniștește-te că mergem acasă!".

    Copii sunt de fire curioși și mereu îi interesează alte jucării decât cele care le aparțin. De asta, atunci când ies afară, e NORMAL să vrea să se joace cu mingea, mașina, trotineta altor copii. Noi, părinții, nu trebuie să vedem asta ca pe obrăznicie și un motiv de a-i da la brazdă pentru că pun mâna pe lucruri străine, ci o oportunitate de a le dezvolta inteligența socială, abilitățile de negociator și a practica dărnicia.
    Noi avem așa o înțelegere cu David: "orice jucărie pe care o iai afară e de împărțit. Deci dacă ai o mașinuța, un Lego preferat pe care NU vrei să o dai pe o perioadă scurtă nimănui să se joace, e perfect ok (și eu am lucruri pe care nu aș vrea să le împart cu cineva) dar o lăsăm acasă și te joci cu ea în intimitatea ta. Toți copii sunt curioși și, la fel cum ție îți place să te joci cu excavatorul altui băiețel, așa și el vrea să cerceteze jucăria ta. Dacă vrei o jucărie a unui copil de la teren, mergi și o ceri politicos. Șansele ca el să ți-o ofere vor crește dacă îi vei da o jucărie de-a ta în schimb. Astfel ambii veți fi fericiți. Tu ai ocazia să încerci o jucărie nouă și el se bucură să o manevreze pe a ta. Când plecăm acasă, dai jucăria proprietarului, mulțumești și le strângi pe ale tale în torbă."

I-am explicat asta de zeci de ori. Acum tot mai rar trebuie să îi reamintesc întregul scenariu pentru că, în mare parte, îi vine natural să ceară, să negocieze și să mulțumească.
    Haideți să ne tratăm copii cu respect. Și pe cei care nu-s ai noștri tot și să facem din terenul de joacă un loc plăcut atât pentru micuți, cât și pentru noi.

    Tu cum îl înveți pe copilul tău să se împartă? Cum îl ajuți să soluționeze conflictele de la teren?

S-ar putea să te intereseze și:

"Copilul meu mă lovește atunci când are o criză de furie! Ce să fac? Rabd, îl lovesc înapoi ca să înțeleagă că mă doare, îl pedepsesc...?"

December 8, 2020

deschide articolul

"Dacă nu mergi ACUM cu mine, te las aici!"

July 27, 2020

deschide articolul