Mâncarea pentru bebeluși: din comerț sau pregătită acasă?

January 21, 2020
Alimentație & Rețete Sănătoase

    "Diana, ce părere ai despre mâncarea pentru bebeluși de pe rafturile magazinelor, terciurile instant și piureurile din borcănașe? Le-ai dat copiilor tăi?". Primesc frecvent această întrebare și așa cum eu nu sunt nici nutriționist, nici pediatru, voi apela la rândul meu la surse verificate de informație pentru a vă comunica obiectiv poziția mea cu privire la acest subiect.

    Conceptul de alimente produse în masă nu este natural, chiar dacă ingredientele sunt "naturale". Borcănașele pentru copii sunt alimente foarte prelucrate și nu au prospețimea alimentelor făcute acasă; de exemplu, borcănașele pentru copii au valabilitate mai bine de un an (depozitate în cămară), în timp ce alimentele pentru copii pregătite acasă durează aproximativ trei luni în congelator. Atunci când începem diversificarea, ne dorim ca micuțul nostru să absoarbă maxim nutrienți și vitamine dintr-un aliment, or dacă îi oferim un produs de pe un raft menit să poată fi consumat și la doi ani după producere, cât din ingredientul primar se păstrează? Cu siguranță mai puțin decât în cazul în care i-am găti acel piureu proaspăt acasă copilului din morcovi, dovlecei, cartofi din grădina bunicilor noștri.

   Eugenia Dobrescu, specialist în diversificarea alimentaţiei copilului, citată de digi24.ro: “E greşit faptul că bebeluşii sunt hrăniţi mai des cu mâncare "de la borcănel" decât cu mâncare proaspătă, gătită în casă. Părinţii aleg această variantă din comoditate, lipsa de timp, dar şi de informare. Multe borcănaşe nu conţin nimic altceva decât legume, fructe şi cereale. Altele în schimb, mulţi aditivi şi arome. Ingredientele sunt scrise chiar pe etichetă, dar cu litere atât de mici, încât să nu poată fi citite decât cu o lupă.”

   Recent, am descoperit acest reportaj informativ realizat de către sunt parinte.md împreună cu Polina Panainte, co-fondatoarea comunității online „Meniuri sănătoase pentru copii”, în care cea din urmă, analizând etichetă după etichetă, prezintă ingredientele nesănătoase care se regăsesc în borcanele cu mâncare pentru sugari și copii mici. Vă invit să vă faceți 7 minute și să-l vizionați cu atenție accesând acest link.


    Nu este dificil sau foarte consumator de timp să faceți alimente pentru copii acasă, în special în loturi. Este, de asemenea, mult mai rentabil să se facă alimente pentru copii la domiciliu decât să se cumpere soiuri comerciale. Puteți învăța modalități ușoare de a pregăti ambele gătite și nefierte. Dacă micuțul vostru urmează să înceapă diversificarea în sezonul rece, vă îndemn să începeți pregătirile pentru acest proces încă din vară conservând fructe și legume prin congelare. Natalia Madan, autoarea blogului planetamami.com a scris un articol amănunțit în care explică cum faci asta corect, rapid și păstrând maxim nutrienți din produse. Îl puteți lectura aici.


   E adevărat, nu fiecare dintre noi avem părinți sau bunei de la care să luăm fructe și legume crescute organic. Pentru mine, o mare bucurie a fost deschiderea pieții EcoLocal care are loc în fiecare sâmbătă (detalii despre orar, locație și comercianți găsiți aici). De acolo mă aprovizionez frecvent cu produse de calitate, crescute ca pe timpuri și cu multă dragoste. De asemenea, de câteva săptămâni, la Metro Moldova  găsiți legume și fructe BIO. Le-am gustat, au un gust mai intens și mai savuros. Sunt disponibile și online, deci le puteți comanda direct la ușă și pregăti proaspăt împreună cu micuțul vostru.

   Utilizați mâncare din borcănașe ocazional, cum ar fi atunci când sunteți departe de casă împreună cu piciul pentru o perioadă lungă de timp. Așa cum adulții nu ar trebui să mănânce toate mesele direct dintr-o conservă , nu este sănătos pentru bebeluși și copii mici să consume în mod regulat alimente prelucrate și conservate. Este permisă folosirea ocazională a alimentelor procesate pentru bebeluși , la fel cum e acceptabil să mănânci fast food câteodată. Atunci când sunteți în mișcare sau călătoriți, opțiunea cea mai sigură și mai sănătoasă poate fi un borcan de alimente pentru copii, dar aceasta ar trebui să fie o excepție, nu o normalitate.


   Acum, haideți să vorbim despre terciurile instant. Eu rezonez în totalitate cu părerea Ninei Stănică la acest capitol, mămică și co-fondatoarea grupului "Pici Mâncăcioși", de accea o voi cita în continuare: "Cerealele sau vestitele terciuri, e un alt truc de marketing. În primul rând, ar trebui să scoatem din vocabular cuvântul terci. Din punctul meu de vedere, terciul e o rămășiță nostalgică de pe timpul URSS-ului, când exista o anumită limitare și lipsă de produse pe rafturile magazinelor. Cuvântul corect folosit ar trebui să fie cereale. Cerealele ar trebui să facă parte din meniul zilnic al copiilor și nu se limitează doar la acele crupe măcinate și fierte în apă sau lapte. Copiii sunt capabili să mănânce de la 6 luni cereale simple, fără a fi măcinate, doar gătite bine. Ni s-a blocat imaginația de mic dejun doar la terciuri. Cerealele și pseudo-cereale sunt: grâu, bulgur, cus cus, griș, ovăz, orz, orez, porumb, hrișcă, mei, quinoa etc. Cerealele pot fi date la orice masă a zilei sub diverse combinații: orez cu legume, cus cus în lapte cu scortișoară și mix de fructe sau nuci râșnite, mămăligă cu smântână și brânză, biscuiți din fulgi de ovăz cu banană, budincă de mei la cuptor, hrișcă cu carne tocată în sos de roșii și legume, paste cu diverse sosuri și cașcavaluri, etc.

   Ceea ce se vinde în cutii, costă de 5-6 ori mai scump decât un kg de cereale enumerate mai sus. În același timp, pe lângă cereala mărunțită inutil, se mai adaugă lapte praf, zaharuri sub diverse forme (sirop de porumb, dextroză, sirop de struguri etc.), diverse arome, un amestec de minerale și vitamine, care date la grămadă, ori își inhibă acțiunea unei alteia, ori efectiv îi sunt inutile copilului pentru că își suplinește doza zilnică din celelalte alimente, iar surplusul de vitamine și minerale e eliminat ori depozitat. Toate astea, în timp, ar putea crea probleme de sănătate. Dacă găsim o cutie care la ingrediente să conțină doar orez măcinat și fructe uscate, de ce să o cumperi ? Mai sănătos e să cumperi orez simplu, cultură ecologică, să îl hidratezi vreo 6-8 ore ca să iasă arsenicul din el, apoi îl fierbi în lapte/apă și adaugi fructe proaspete."


   Diversificarea bebelușului sperie la început, dar dacă ne informăm din timp și suntem atenți la ceea ce alege întreaga familie să mănânce, devine mai relaxant și plăcut. Mesele în familie devin un moment prielnic pentru a povesti cum a trecut ziua și ce nou a mai învățat copilul, iar el la rândul său, învață imitându-ne. A găti pentru copiii noștri e o formă de a ne exprima dragostea și grija. Faceți din acest proces o bucurie.


   Dacă îți pare util acest articol, distribuie-l ca să ajungă la cât mai multă lume bună sau dă-i tag în comentarii unui părinte a cărui copil urmează să înceapă diversificarea curând.

   Nu uita să dai Like paginii mele de Facebook și să mă urmărești pe Instagram pentru mai multe articole bune și încurajări zilnice.  


S-ar putea să te intereseze și:

Brioșe cu morcov - o gustare rapidă, nutritivă și delicioasă

August 24, 2020

deschide articolul

Cei mai simpli și delicioși biscuiți cu unt de arahide

July 28, 2020

deschide articolul