La limita epuizării și disperării. 3 lecții pe care le-am învățat în primele luni după naștere

February 28, 2018
Maternitate

    Tu ai avut vreodată așa o situație în care parcă totul e perfect, mănânci înghețata ta preferată și totuși nu te bucuri de gustul ei așa cum ai fi vrut?! Sau ai așteptat o petrecere o lună întreagă, te-ai pregătit la patru ace, ți-ai încărcat telefonul 100 % ca să faci muuuulte poze, ajungi acolo, totul decurge bine, dar parcă ceva "не то".

    Iată cam așa stau lucrurile și cu primele luni ale maternității.

 

    Era 28 martie 2016, o zi după data la care medicii mi-au zis că trebuia să se nască David, deci noi eram super-gata ca sa îl întâlnim pe micuțul nostru. El, nu s-a lăsat prea mult așteptat și seara, la 10:45, a venit pe lume. Noi, obosiți, dar fericiți am împărtășit tuturor vestea mare - devenisem părinți. Toate bune pînă aici, bune până a doua zi. Când a venit dimineața și mi-am dat seama că viața bebelușului meu depinde de mine, de cum și cât îl hrănesc, îl îmbrac, îl țin în brațe, am realizat cât de nepregătită sunt. Pâna atunci, eu nu prea făceam mare lucru conștient, el se dezvolta în burtica mea fără ca eu să depun mare efort. Atunci, s-a început panica. Tot ce făceam parcă nu era cum trebuia, iar David plângea des, dormea puțin și era foarte neliniștit. Toți care ne vizitau ne confirmau același lucru, că ceva e în neregulă, că trebuie să mergem la medic pentru un control minuțios. Și am mers. 

   Pediatrul, un domn foarte blând și empatic l-a verificat pe David și mi-a zis că avem un copil sănătos tun. Noi suntem cei care avem probleme, cu RĂBDAREAEram așa de focusați pe cum trebuie să fie, că nu admiteam faptul că micuțul nostru are propriul său ritm de dezvoltare, că dacă doarme mai puțin decât zice lumea că trebuie să doarmă - e ok, dacă mănâncă mai des decât o dată la 3 ore - tot e ok, dacă nu doarme decât în brațe - tot nu e o problemă. Mi-a luat 4 luni să mă deprind cu el și să îi înțeleg regimul, dar, de atunci, savurez fiecare moment.

   În primele luni ale maternității am învățat 3 lecții extrem de valoroase, și anume :

   1. Niciodată nu ești suficient de pregătit pentru apariția unui copil. Oricât de mult ai citi, oricâte workshop-uri de îngrijire a unui nou-născut ai frecventa, oricâte video-uri educaționale ai privi pe YouTube, oricum te simți neputincios și nepregătit când îți ții pruncul în brațe. Și e normal așa. Nu te alarma.

   2. Prima perioada după naștere, va fi grea...foarte grea. Răbdarea și gândul că foarte curând va trece totul te vor ține tare în momentele de disperare.

   3. Renunță la așteptări și comparații. Copilul tău e unic, nu e cum zice tanti Maria sau moș Ion. Doarme diferit de alți copii, plânge diferit, îl doare burtica diferit. Încearcă să înțelegi ce vrea el de fapt și fă-o. Chiar dacă toți îți spun: "Ei lasă-l oleacă să mai plângă în pătuț pâna adoarme că nu e mare lucru"; iar tu simți că vreai să îl iai în brațe și să stai cu el 2-3 ore lipit la pieptul tău. Fă-o! Instinctele tale știu mai bine decât mâca Ileana.  

 

    Da, maternitatea, în special primele luni ale acesteia e o provocare enormă, dar dacă treci de primele trei - patru luni fără să te duci cu pluta, îți promit că mai departe va fi mai ușor. 

   Trimite acest articol unei proaspete mămici sau tătic, ei au nevoie să audă aceasta.  Știu că uneori îți vine să strigi de disperare și te simți așa de neputincios, dar mai rabdă un pic. Curând va fi mai ușor.


S-ar putea să te intereseze și:

Eu NU STAU acasă! De ce lumea îi zice "concediu" de maternitate nici până astăzi n-am înțeles

June 17, 2018

deschide articolul

Iartă-mă, primul meu copil...

October 4, 2018

deschide articolul