Cum le construim copiilor o imunitate puternică?

January 20, 2021
Alimentație & Rețete Sănătoase

    "Diana, de ce băieții tăi nu poartă căciulă?"
    "Câte grade sunt la voi acasă de copiii sunt mai mereu îmbrăcați doar în chiloței?"
    "Cât de des răcesc? Cum reușiți să-i tratați fără medicamente?"
    "Alaltăieri erau răciți și deja merg la grădiniță?! Wow!"

    Astea-s câteva din întrebările pe care, mai ales în sezonul rece, le primesc cu regularitate. 

    Am ezitat mult timp să dau careva sfaturi cu privire la acest aspect, e totuși sănătatea copiilor în joc. La insistența voastră însă, o să punctez câteva aspecte importante pe care le-am îmbrățișat în familia noastră pentru a-i face pe copii mai rezistenți la temperaturi joase deci mai puțin susceptibili la muci și tuse de xsprezece ori pe iarnă. Tot ce menționez în acest articol este strict ceea ce funcționează pentru noi și rog să nu fie luat drept regulă generală. Fiecare copil este diferit deci și abordarea trebuie să fie individuală.

    O imunitate bună nu se construiește peste noapte. E despre pași intenționați încă din primele zile ale micuțului ca ulterior, acesta să ajungă poate chiar mai voinic decât părinții lui. În cazul nostru așa e, eu - în cojoc călduț, ei - în vestă subțire. Aceasta este suma dintre o alimentație echilibrată, haine corespunzătoare temperaturilor, activitatea fizică, somn, stare psiho-emoțională stabilă în familie.

    Alimentație

    Noi consumăm produse preponderent de origine vegetală. Astfel multe din resursele organismului sunt economisite dat fiind cantitatea redusă de efort pe care acesta trebuie să o depună pentru a digera carnea, lactatele, ș.a. Copiii noștri au acces limitat la dulciuri. Încă de când David avea vreun an, noi am aruncat zahărul din casă și de-atunci nu am mai cumpărat niciodată. Se întâmple să guste chestii cu zeci de E-uri și alte ingredinte dubioase, dar e mai degrabă o excepție decât o normalitate. Copiii au o alimentație bogată în fructe și legume de sezon. Vara, nopțile congelez căpșuni, afine, nectarile, zmeură ș.a. pentru a le oferi și iarna aportul de nutrienți de care au nevoie. În sezonul rece, ne salvează superfood-urile pe care le adaug în smoothies, în special spirulina vie SpaceFood - o bombă de vitamine într-o doză de câteva grame. Spirulina vie își menține toți nutrienții în viață datorită congelării și nu are miros sau gust neplăcut (ca și în cazul prafului; cine a încercat știe ce zic), astfel poate fi integrată cu ușurință în alimentația copiilor. Eu folosesc 1 doză per dată pentru ambii. Această algă este considerată una dintre cele mai nutritive alimente de pe terra, iar cei de la NASA afirmă că 1 kg de spirulină are echivalentul în nutrienți a 1000 kg de fructe și legume asortate. Spirulina de la SpaceFood e crescută în Italia și certificată BIO, deci un aliment safe crescut la cele mai înalte standarde de calitate.

    Îmbrăcăminte

    Cine mă urmărește de mai multă vreme, a observat că eu nu-s adepta înfofolirii în 10 straturi de haine. Mi-am îmbăcat încă de mici copiii mult mai lejer ca mine, asta pentru că eu nu am fost călită la vremea mea și nu mă consideram un indicator relevant al felului în care să-i îmbrac iarna. Băieții nu poartă căciuli decât la minus nu știu câte grade Celsius și asta dacă stau o perioadă îndelungată afară. La fel e și cu ștrampii. 

“Corpul vostru e responsabilitatea voastră. Ascultați-l. Îngrijiți-l.” - asta le repet în mod constant băieților și le dau libertatea să decidă atunci când simt că le e cald și vor să lase scurta sau să iasă afară în șorți toamna. S-a întâmplat de câteva ori să răcească. E important să nu îi blamăm pentru asta cu replici de genul: “Ți-am spus eu să te îmbraci? Acum vezi cât e de neplăcut să tușești, să ai muci?!”. Reproșurile nu fac decât să rușineze copilul și nu-l învață nimic valoros. 

    Plimbările la aer liber fac parte din rutina noastră indiferent de vremea de afară, plouă, ninge, bate vântul, noi ieșim la zburdat cel puțin 15 minute.

    Somn

    Copiii noștri, în majoritatea zilelor, la ora 21:00 sunt în pat. Când erau mai mici, cam până la 1 an jumătate, ora de culcare era 20:30. Somnul de calitate e un element crucial al unei imunități puternice iar calitatea lui este influențată de ora de culcare. Studiile spun (nu eu am inventat) că un copil care se culcă la ora 20.00 doarme mai bine și se trezește mai rar noaptea. Despre importanța, stadiile și numărul de ore necesar la fiecare vârstă și alte informații interesante despre somn găsiți în acest articol.

    Curățenia excesivă

    Copiii noștri cresc într-un mediu prea steril: "nu pune mâna acolo că sunt microbi", "vino să-ți șterg mânuțele", totul e spălat și dezinfectat de câteva ori. La fel cum creierul are nevoie de stimuli și de interacțiune pentru a se dezvolta normal și sistemul imunitar se întărește prin expunerea cotidiană la bacterii. Perfecționistul din mine are un disconfort enorm atunci când băieții ies afară și în primele 5 minute deja sunt vădit cei mai puțin curați copiii de la terenul de joacă, dar a ști faptul că asta le face doar bine pe termen lung mă face să mă relaxez și să nu umblu din urma lor cu șervețele umede și dezinfectantul la fiecare pas.  Sunt zeci de articole despre felul în care  în care prea curat afectează negativ sistemul imunitar al copiilor noștri, prindeți aici unul.

    Starea emoțională

    Extrem de importantă în ecuația asta este atmosfera din casă, începând cu relația dintre părinți și terminând cu felul în care interacționează fiecare dintre el cu copilul. Într-un mediu armonios copilul se simte în siguranță deci reacțiile organismului lui sunt constante, fără fluctuații. De asemenea, e bine de știut că trupul ne semnalează de obicei anumite stări încordate, deci dacă părintele mereu are frica că odrasla lui va răci, i-o transmite copilului și indubitabil așa se va și întâmpla. 

    Țin minte odată citeam o carte cu mărturii din cel de-al război mondial și m-am întrebat: dacă ar fi să se declanșeze ceva similar, copiii mei ar supraviețui condițiilor dure sau ar fi primii care ar renunța?! Știu că sună creepy și probabil nu e cea mai sănătoasă motivație dar în orice caz, asta m-a făcut să conștientizez că a-mi cocoli copiii și a-i ține în cel mai călduț, steril și comod mediu, va acționa în detrimentul lor pe tot parcursul vieții.

     Călirea copiilor sau construirea unui sistem imunitar puternic, spuneți-i cum vreți, începe de la mindset-ul părinților. Reiterez, e un proces ce durează și trebuie să aibă loc treptat dar  sistematic. Și da, nu e doar despre îmbrăcăminte, ci mai multe elemente care împreună completează acest puzzle complex. 


     Voi ce altceva întreprindeți în familie pentru a contrui o imunitate puternică copiilor?

S-ar putea să te intereseze și:

Tiramisu homemade - 5 ingrediente, 15 minute de pregătire. Savurați!

December 29, 2020

deschide articolul

Ești ceea ce mănânci! Copilul tău ce mănâncă?