"-Hai, ia un pahar de plastic că nu te vede nimeni!". Despre #sustainableliving, pas cu pas.

February 5, 2020
Minimalism & Consumerism Conștient

Live what you preach 💚

   Eram vreo lună în urmă la un eveniment. Venisem spre sfârșit și când am vrut să ciocnesc o cupă de șampanie, pahare curate nu mai erau, doar din cele de unică folosință. Am luat unul murdar să merg să-l spăl.

   -Hai ia unul din ăsta de plastic că nu te vede nimeni! - mi-a zis un coleg de breaslă.    Am rămas mască. Pe bune. Și ăsta nu e un caz singular. Mi s-a mai întâmplat să fiu luată peste picior chiar și de prieteni când am refuzat pungi de plastic sau am optat pentru bucate vegane în restaurant. Cred că deja am imunitate, și totuși...

   Oameni buni,

   Asta e tare, tare trist. Starea planetei noastre la ziua actuală e atât de dramatică iar noi ridiculizăm acele puține persoane care, prin exemplul propriu și activitatea lor în online, încearcă să-și influențeze comunitățile să facă pași mici, dar siguri, spre un mediu mai curat.

   I want to make myself clear: eu nu încurajez adoptarea unei atitudini eco-friendly pentru că nu mai am subiecte pe care să le abordez sau pentru că asta e trendy, EU TRĂIESC ASTA, zi de zi.

   Conștientizarea impactului alegerilor și acțiunilor mele asupra mediului înconjurător a început cam un an în urmă când am dat de contul @noplasticmoldova. Apoi au urmat câteva documentare despre situația ecologică dezastruoasă la nivel mondial

(🎬recomand: A plastic Ocean, The story of stuff, Plastic Paradise: The Great Pacific Garbage Patch (dacă mai cunoașteți careva, împărtășiți-le în comentarii)). Eu-s tipul de om care dacă aflu ceva, nu pot trăi în continuare de parcă nu știu nimic. Mă simt responsabilă să fac ce depinde de mine pentru a îmbunătăți lucrurile  sau măcar a nu înrăutăți mai tare situația. Astfel, la moment:

 • am înlocuit pungile de plastic cu torbe și plase refolosibile (torbe calitative găsiți la @pungieco, iar plase la @green_up_mom).
 • îmi iau apă în sticlă de fiecare dată când ies din casă.
 • acasă folosim filtru de masă pentru a nu cumpăra apa în sticle de plastic.
 • car termosul după mine atunci când vreau cafea #togo.
 • refuz paiurile de plastic în localuri. Acasă, copiilor le-am cumpărat paiuri din bambus.
 • utilizez dischete demachiante refolosibile (le am de pe @constient.md)
 • spăl vasele cu lufa. E una dintre cele mai  bune descoperiri ale anului trecut. M-am îndrăgostit ireversibil de alternativa ecologica a buretelui de bucătărie și de baie.
 • mi-am confecționat servețele cerate. Nu mai utilizez folia alimentară.
 • evit la maxim a cumpăra jucării din plastic copiilor (în special chițibușuri care se strică peste 10 minute);
 • nu susțin industria fast-fashion. Am în garderobă strictul necesar. Cumpăr haine/încălțăminte de calitate și le port până se deteriorează, iar asta durează ani buni. Majoritatea hainelor copiilor sunt second-hand. Le păstrăm și dăruim mai departe. 🎬La acest subiect, vă recomand să vizionați "The true cost", un cutremurător documentar despre prețul adevărat al producerii hainelor și ce se întâmplă cu acestea după ce le purtăm. !Notă: filmul vă poate afecta emoțional.
 • îmi spăl dinții cu pastă artizanală vândută în recipient de sticlă (am cumpărat-o de la @carolushbeauty, dar găsiți și la @liluecoshop).
 • optăm pentru săpunuri solide ce se vând în ambalaj de carton. Au miros neutru și le folosim întreaga familie (la moment luăm de la @laro_migdale, dar găsiți și la @soap.md).
 • spăl rufele și vesela cu detergenți ecologici.
 • ducem bateriile folosite la unul dintre punctele de colectare instalate de Garda de Reciclare (cel mai apropiat de noi se află la intrarea în Metro 2).
 • citesc 95% din cărți pe Kindle. Nu cumpăr deloc cărți fizice pentru mine. Am redus drastic consumul de hârtie.
 • acasă, nu folosesc servețele umede când schimb scutecul copilului. Prefer să-l spăl cu un jet de apă călduță și să-l șterg cu un prosop de bumbac.
 • mi-am luat cupă menstruala.
 • nu-mi mai vopsesc cu ojă/acopăr cu gel unghiile. Le țin maxim scurte și arată mereu îngrijite.
 • când e posibil, optez pentru produse în ambalaj de hârtie în detrimentul plasticului.
 • nu consumăm carne din comerț (excepție făcând călătoriile când vrem să avem o experiență gastronomică). Am redus lactatele drastic. Dacă nu știați, industria cărnii și a lactatelor e extrem de poluantă. 🎬Documentarul Cowspiracy de pe Netflix o să vă lase cu gura căscată. De faptul că produsul final nu e de cea mai înaltă calitate nu cred că trebuie să mai menționez. Iar pentru cei care cred că noi trebuie să consumăm carne și lactate pentru a ne dezvolta armonios, făceți-vă timp pentru aceste două filme : What the health? și Forks over Knives. Watch them and thank me later.


    Desigur că eu nu sunt exemplară la toate aspectele menționate mai sus. S-a întâmplat să uit torba sau termosul acasă. Uneori, uit să menționez chelnerului să nu-mi pună pai de plastic în limonadă. E normal să avem scăpări, suntem oameni. Totuși, aceste abateri de la regulă nu trebuie să ne demotiveze să facem maxim ce putem pentru a păstra planeta noastră - e puținul pe care îl putem oferi în schimb pentru resursele pe care ni le oferă aceasta.

    Încă mai am de lucrat în direcția #sustainableliving. Astfel, în 2020 îmi propun:

 • să mă disciplinez la capitolul sortarea deșeurilor (hârtia la maculatură, plasticul să-l spăl și să-l duc la TEP, iar resturile de mâncare să le transform în compost).
 • să merg mai puțin cu mașina. Eventual, în câțiva ani, să ne procurăm una electrică.
 • să plantăm cu familia 5 copaci.
 • să merg cu băieții regulat la bibliotecă, deci să le cumpăr mai puține cărți.
 • să găsesc alternative pentru îngrijire față și corp în ambalaje de sticlă.
 • să îmi vopsesc părul în nuanța mea și să renunț la a merge la salon lunar.


   Acest articol nu e despre "cât de молодец sunt eu, aplaudați-mă!". Și nici despre "ai, ai, ai, cât ești tu de iresposabil că spui "Da, vă rog!" la usuala întrebarea a casierului "Pachet?!"".

    Schimbările majore necesită timp, dar ele încep de la fiecare dintre noi. Dacă noi nu ne trezim și facem maxim posibil pentru a păstra planeta asta curată, copiii, dar mai ales nepoții noștri, riscă să nu mai aibă cu ce respira, pe unde călca, ce mânca și ce bea. Oare asta e ceea ce ne dorim pentru ei?!

    Alege câteva puncte din această listă și implimentează-le în familia ta anul acesta. Dacă deja faci careva acțiuni pentru o viață mai #ecofriendly, împărtășește-le cu noi în comentarii. De asemenea, spune-ne ce ți-ai mai propus să schimbi în 2020 în această direcție?

S-ar putea să te intereseze și:

O casă care respiră. 5 tips-uri de a-ți organiza spațiul și a scăpa de lucrurile inutile de la Marie Kondo.

#ecofriendly , #notoplastic , de ce ar trebui să îți pese?!

July 16, 2019

deschide articolul