Festivalurile împreună cu copiii: la ce te aștepți și ce iese de fapt

June 10, 2018
Maternitate

    Știți pozele alea de la festivaluri aglomerate în care părinții și copii se uită zâmbitori în cadru și par încântați de atmosfera de acolo? Deseori, în cazul meu, nu știu cum în al vostru, lucrurile stau complet diferit, dar să o luăm pe rând.

    Ieri, în Chișinău, au avut loc 2 festivaluri frumoase, ”Festivalul Tânărului Meșteșugar” pe strada pietonală și ”Sun Dă-i Fest” în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare”. Pentru că locațiile erau aproape una de alta, m-am gândit că trebuie neapărat să ajung la ambele. M-am pornit din casă la ora 1, calculând eu, ca băieții urmează să doarmă în mașină. Облом. Nu au adormit. "Ei, lasă că vor adormi în cărucior și așa voi reuși să savurez atmosfera", mă gândesc eu. M-am parcat cam la mijloc de drum, mi-am luat picii, cel mic în sling iar cel mare în cărucior și înainte la distracție (eram singură, Omul meu e într-o deplasare de serviciu în afara țării)..

    Vreo 40 minute, ambii s-au comportat de nota zece. Apoi, în cazul lui Mark, oboseala și-a spus cuvântul. A devenit brusc foarte agitat și plângăcios. M-am chinuit în toate pozițiile să îl adorm și nimic nu funcționa, nici alăptat, nici pus în sling, nici legănat în brațe, nici în cărucior, NIMIC. Mamele care au trecut prin așa situații știu că, în acele momente, nu mai vrei distracție, tot ce îți dorești e să mergi acasă și copilul în sfârșit să adoarmă iar lumea să nu se mai uite acuzator la tine. Apoi apar sute de alte gânduri : "Off, mai bine nu ieșeam nicăieri. Ce mi-a trebuit mie să vin până aici dacă nici nu pot normal să mă odihnesc? Ce fel de mamă îs eu dacă, pentru un festival, așa îmi chinui copilul?".

 

   Îți e cunoscută povestea, nu?! Tu ce faci când ai așa gânduri? Le alungi și, în ciuda circumstanțelor, te strădui să vezi partea plină a paharului sau te descurajezi și lași astfel de situații să îți ruineze ziua?!

 

   Eu sper că tu faci parte din prima categorie de mame, care trec calm peste așa situații și nu se las afectate de vină și priviri cauzatoare. Dar dacă ești ca mine, uneori, și vrei să lași totul baltă, citește în continuare câteva lecții pe care le-am învățat de-a lungul timpului:

 

    1. Nu va fi perfect. Oricât de tare te-ai pregătit, ai luat un sac de jucării și altul de gustări pentru a-ți sustrage puiul, ceva oricum nu îi va plăcea, nu te descuraja.

    2. Fă abstracție totală la cei din jur. Lumea se uită urât, alții mai au tupeu să comenteze, dar foarte puțini își propun ajutorul în mod empatic. Concentrează-te 100% la copilul tău și la nevoile lui și vei avea doar de câștigat.

    3. Nu te descuraja. În situații de alertă, eu pot avea atacuri de panică și am obiceiul să îi zic soțului meu: "Gata! Toată ziua e ruinată. Hai să mergem acasă." Acum când scriu, îmi dau seama ce copilăresc sună dar pe moment asta îmi vine să fac. Omul meu, deja mă cunoaște suficient de bine ca să știe cum să acționeze în acele clipe.

Dacă ai și tu așa reacție, fii conștientă de impulsurile tale și forțează te să gândești la rece în acele momente, soluționează problema și bucură-te mai departe de timpul alături de cei dragi.

    4. Oricât de greu e acum, gândește-te că va trece curând. Meriți deja toată lauda și aprecierea pentru investiția zilnică pe care o faci în copii tăi. E o muncă 24/7 și nu oricine ar rezista. Vor fi curând zile mai ușoare și te vei uita înapoi și vei fi mândră că ai trecut cu brio prin situații de foc.

    Cam asta mi-am tot repetat ieri când nimic nu mergea conform planului cu picii mei. Într-un final, cel mic a adormit dar curând ne-a prins ploaia. După tot ce îndurasem, picăturile de ploaie nu m-au mai indispus, ba dimpotrivă, am stat cu băieții sub cerul liber bucurându-ne de stropii calzi ce cădeau pe pământ.

 

   Seara, desigur, am mai avut parte de o criză majoră de plâns din partea lui Mark (în drum spre casă, dat fiind faptul că el urăște să călătorească cu mașina), dar în ciuda la tot ce s-a întâmplat, eu mi-am încărcat bateriile pentru o săptămână întreagă, pentru că festivalurile au fost SUPERBE!

   P.S. Momentul ăsta l-am surprins tot la un festival, de Ziua Aviației Civile. Am avut și acolo momente "delicate", dar Air Show-ul a meritat toți nervii :))

S-ar putea să te intereseze și:

Mamele, orice ar face, sunt vinovate

January 16, 2018

deschide articolul

Eu NU STAU acasă! De ce lumea îi zice "concediu" de maternitate nici până astăzi n-am înțeles

June 17, 2018

deschide articolul