Dar tu, ești femeie-elefant?

August 16, 2018
De toate câte un pic

    Voi știți cum nasc elefanții? Eu vreau să vă povestesc. E o istorie despre dragoste, devotament și încurajare.

    Un elefant adult, în medie, cântărește în jur de 5 tone. E suficient de mare și puternic ca să facă față oricărui prădător din sălbăticie. Dar nu și un elefant nou-născut.  Cum supraviețuiește acesta în primele ore de viață? Doar datorită turmei.

   Atunci când o mamă elefant dă naștere, toți elefanții femelă se adună în jurul ei. Aceștia o încercuiesc, pentru ca mama, aflată în travaliu, să nu fie observată. Ei tropăie și împrăștie noroi și sol ca să combată mirosul de nou născut pentru a-i ține departe pe prădători.  Ei stau în jurul mamei și a micului elefant pentru a-i proteja, transmițând un semn clar prădătorilor că dacă cineva dintre ei vrea să le atace prietena, va trebui să treacă peste 40 tone de putere de femelă întâi. 

   În primele ore de viață, când nou-născutul este cel mai vulnerabil, turma aruncă nisip sau noroi peste el pentru a-i proteja pielea fragilă de razele arzătoare ale soarelui și toți elefanții prezenți la eveniment, scot concomitent un sunet puternic de celebrare a noii vieți, un fel de  "bine ai venit pe lume, micuțule!". 

   Oamenii de știință spun că elefanții acționează în acest fel în doar 2 cazuri : când sunt atacați de prădători periculoși, cum sunt leii, sau în timpul nasterii unui elefant.

 

   Acum să vorbim despre noi, oamenii.

   Ce facem atunci când cineva din anturajul nostru da naștere? Și nu mă refer aici numai la nașterea unui copil, ci și la nașterea oricărui lucru: a unei idei, a unui proiect?

Dar să o luăm pe rând.

 

   Când o femeie pe care o cunoaștem mai îndeaproape a născut recent, noi, ne adunăm ca o "turmă de experți" în jurul ei să îi spunem toate lucrurile pe care le face incorect. O "încurajăm" să dea copilului lapte praf, că ea nu are decât câteva picături iar micuțul plânge pentru că îi e foame, să nu îl țină atâta în brațe că se va deprinde și va crește un alintat, să nu mănânce decât terciuri și supe fără gust că altfel îl va durea burtica pe bebeluș de la fructe și legume, să nu cumva să doarmă micuțul în același pat cu părinții pentru că fiecare trebuie să aibă locul lui, iar lista poate continua la nesfârșit. 

   Când o femeie apropiată nouă vine cu o idee de afacere sau alt fel de inițiativă, noi ce facem? Părem tare entuziasmați la început ca după două minute de conversație, să spunem ca nu va merge ideea, că avem un cunoscut care a încercat ceva similar și nu i-a ieșit nimic, că o va îneca birocrația sau altceva, să nu o facă pe deșteapta și să stea liniștita. 

    Eu nu vreau să fiu o astfel de femeie.

    Eu vreau să fiu o femeie elefant. Eu vreau să fim femei elefant.

   Atunci când o femeie este vulnerabila indiferent daca este din anturajul nostru sau nu, atunci când ea dă naștere unui copil sau unei idei, când toți din jurul ei abia așteaptă să o înghită cu critici, sfaturi distrugătoare și bârfe, să fim noi acelea care o înconjurăm cu bunătate, dragoste și încurajări.

   Să fim noi acelea care o susținem în procesul maturizării ca mamă.

   Să dăruim din timpul și resursele noastre.

   Să stăm lângă ea atâta timp cât are nevoie, iar atunci când îi reușește, când tot ce a fost mai greu a trecut, să ne ridicăm "trompele" și să celebrăm, să ne bucurăm că am trecut de ce e mai greu împreună.

   Cum ar fi să fim încurajare una pentru alta?!  Vă imaginați câte femei ar avea curaj să se bage și să exceleze în diverse domenii care inca sunt considerate "mai bărbătești" (politică, IT, forțe ale armatei, inginerie, management) dacă noi ne-am incuraja una pe alta?

   Haideți să fim femei elefant. Să protejăm, sa încurajăm și să celebrăm împreună puterea noastră feminină.

S-ar putea să te intereseze și:

Când și DE CE sărbătorim Crăciunul?

January 7, 2018

deschide articolul

O zi cât o viață. Despre 50+ km parcurși cu fractură, lupte, plăcere și efectul terapeutic al alergărilor mele.

December 4, 2020

deschide articolul