Ești ceea ce mănânci! Copilul tău ce mănâncă?

May 7, 2018
Alimentație & Rețete Sănătoase

    Renumitul motto a lui Hippocrates spune: ” Fie ca hrana să-ți fie medicament și medicamentul - hrană”. De ce noi, părinții, vrem copii sănătoși și îi hrănim cu tot felul de prostii naiv crezînd că un Chupa Chups sau o felie mare de tortă le arată cît de mult îi iubim?!

 

    Eu am început să fiu mai curioasă în privința alimentației în perioada în care eram însărcinată, când am conștientizat că sunt responsabilă de puiul de om care crește în mine și trebuie să îi ofer ce e mai bun pentru o dezvoltare armonioasă. Astfel, când s-a născut David, am luptat pentru a-l alăpta, deși startul nu a fost deloc promițător, prima lui masă în maternitate fiind biberonul cu lapte praf oferit de către sora medicală. De asta, când am început diversificarea, m-am informat din surse sigure pentru a mă asigura că de data asta, încep corect. 

 

   Eu înțeleg, nu toți sunt pasionați de modul sănătos de viață, nu toți își pot permite produse bio și nu toți iubesc să experimenteze noi gusturi și texturi (mă refer aici la diverse condimente benefice noi pe piața noastră, crupe sau fructe /legume). Totuși, eu cred că fiecare om are un "filtru" format de-a lungul vieții, care îi șoptește ce este sănătos și sigur de a mânca și ce dăunează organismului și ar trebui de evitat

 

   În continuare, vă voi aduce câteva exemple din ceea ce, după părerea mea, fiecare părinte ar trebui să țină cont în alimentația copilului și a întregii familii :

   -Excluderea/limitarea produselor cu zahăr; începând cu sucuri "naturale" destinate copiilor, biscuiți, bomboane, pufuleți, ciocolate, iar lista poate continua la nesfârșit. Citiți eticheta acestor produse și vă veți îngrozi ce conțin. Nici noi, adulții, nu trebuie să le consumăm, dar încă să le oferim copiilor. Mulți mă acuza ca îmi privez copilul de așa bunătăți. Serios?! Ajunsă la vârsta de 22 ani, eu duc o luptă crâncenă cu poftele mele pentru a renunța la produsele astea nocive. Nu cred că atunci când copilul meu va crește îmi va reproșa că l-am păzit de "deliciile" astea și i-am oferit în schimb un fruct sănătos. 

   -Evitarea sării în exces. Există multe alte condimente naturale care îi dau mâncării un gust irezistibil. Organizația Mondiala a Sănătății recomanda de evitat a adăuga sare în mâncarea copiilor pâna la 1 an, iar după, nu mai mult de 2 mg pe zi. De ce părinții cred că piciul lor nu mănâncă o anumită mâncare pentru că nu are gust și trebuie deci să adauge sare să fie mai delicios?! Copii nu știu gustul sării până nu îl încearcă. Ei nu au în spate o istorie a gusturilor și nu au cu ce compara.

   -3 mese principale ale zilei și 2 gustări. Micul dejun, prânzul și cina trebuie să fie bogate în nutrienți și vitamine. Fructele și legumele sunt o lege în fiecare zi, cât mai mult, cu atât mai bine. La gustări, nuci, iaurt natural (fără adaosuri de gust), copturi de casă sunt perfecte. 

   Cred că nu mai trebuie să menționez a găti cit mai des la cuptor și a evita prăjelile. De fast-food nici nu mai spun, e de la sine înțeles. 

 

   Aceste reguli sunt general valabile pentru toată lumea și orice om înțelege că e benefic a le respecta.  Alte nuanțe aflăm pe măsură ce citim și ne informăm mai mult, iar accesul la informație bună în secolul XXI este suficient.

 

    Când devenim mame, în aceeași zi devenim medicul, bucătarul, clovnul, nutriționistul, consilierul copilul nostru. Pentru a crește ființe sănătoase fizic, mintal și emoțional trebuie să investim în educația noastră în toate aceste domenii și doar așa vom crește o generație responsabilă, conștientă și în stare de a face alegeri corecte.

S-ar putea să te intereseze și:

Cu ce înlocuim zahărul în alimentația copiilor? 5 îndulcitori naturali și beneficiile acestora

May 26, 2020

deschide articolul

Cum le construim copiilor o imunitate puternică?

January 20, 2021

deschide articolul