#ecofriendly , #notoplastic , de ce ar trebui să îți pese?!

July 16, 2019
Minimalism & Consumerism Conștient

    De la o vreme, știrile despre starea planetei noastre mă bulversează, simt că sunt complice la acest dezastru ecologic a căror martori suntem toți. Oceane inundate în plastic, păduri pline de gunoaie, smog și oameni care ies din casă cu o mască pe față pentru a-și proteja căile respiratorii de aerul poluat. Mie îmi pare asta tare, tare trist. Îi citeam lui David zilele trecute istorioara lui Walli-e, robotul care a rămas singur pe planeta Pământ să strângă tonele de gunoi adunate în timp de omenire, care acum trăia pe sateliți. Am impresia că în viitorul apropiat, aceasta nu va fi doar o poveste.

     Eu știu că se vorbește mult despre #ecofriendly și #noplastic și poate v-ați plictisit un pic de subiect, dar să știți că nu s-ar povesti atîta dacă problema nu ar fi așa de gravă. Noi trebuie nu numai să vorbim despre asta, ci să și facem. Pare o chestie foarte globală și aparent noi, oamenii simpli nu putem schimba mare lucru, dar eu vreau să vă contrazic, eu chiar cred că EU, TU facem o diferență. Am adunat aici o listă de acțiuni simple, banale la prima vedere,  pe care le putem face fără mare efort pentru un mediu mai curat, dar a căror impact este semnificativ pe termen lung.

    Let's start!

   1. Fii un consumator conștient de energie electrică

   Îmi amintesc că mama mereu mă certa că lăsam lumina aprinsă când ieșeam din baie sau că televizorul funcționa dar nimeni nu se uita. Ea îmi argumenta că trebuie să economisim căci electricitatea costă și am face bine să cheltuim banii pe ceva mai util. Când m-am căsătorit și am trecut la casa mea, protestam față de sâcâielile mamei lăsând lumina aprinsă în toată casa gândindu-mă: "Eu fac banii acum, eu decid cum îi cheltui". Mai târziu avea să conștientizez că energia se dobândește destul de greu și natura are de suferit în acest proces, iar eu voi face bine să reduc consumul la minimul necesar. La fel poți face și tu! Formează-ți un obicei de a folosi energia doar atunci când ai nevoie:

   -stânge lumina dacă ieși din cameră;

   -conectează televizorul doar când ai nevoie (ideal ar fi să te debarasezi de el în general - noi nu avem televizor de când ne-am căsătorit și ne simțim minunat), nu ține în priză electrocasnicile de care nu ai nevoie.

   -În sezonul cald, pune hainele la uscat pe sfoară. Noi avem uscător electric, dar încercăm să îl folosim pe cât de rar posibil (preponderent iarna).


    2. Consumă moderat apă

   Dacă nu știai, apa pe pământ e limitată. Apa curată e și mai prețioasă. Nu o irosi. Când îți faci igina de dimineață,  nu deschide maxim robinetul și  închide-l atunci când îți periezi dinții. De cîte ori ai ocazia, optează pentru un duș în loc de o cadă plină cu apă și cât te speli cu gel pe corp/ cu șampon pe păr, nu lăsa apa să curgă aiurea. La fel și atunci când speli vasele, întâi spală-le cu spumă pe toate apoi clătește-le. Spală mașina mai rar. Optează pentru spălătorii auto care nu folosesc apă, pe cât de des posibil. În Chișinău, băieții de la Fast and Shine fac o treabă fantastică, am apelat la serviciile lor și sunt încântată. Calitativ și la același preț ca o spălătorie obișnuită.

    3. Redu plasticul din viața ta

   Știai că primul plastic sintetic (ce nu conține nici o moleculă găsită în natură) a fost inventat în 1907. Da da, doar o sută și un pic de ani în urmă. Folosirea ambalajelor de plastic și a celofanul a luat amploare prin anii 60-70, iar astazi, 50 ani mai târziu, ne scăldăm în plastic, la propriu. Situația e alarmantă! Eu înțeleg, inveția plasticului a adus după sine un progres economic colosal, calitatea vieții a crescut (gândiți-vă la plasticul utilizat în medicină) și nivelul de trai a crescut (multe dintre lucrurile fără de care nu putem să ne imaginăm viața astăzi conțin plastic - telefoane, calculatoare, electrocasnice, etc.).

   Noi nu putem renunța definitiv la plastic, dar îl putem reduce semnificativ din viața noastră.

 -Refuză pungile din plastic și folosește torbe din textil. Cumpără-ți 2 seturi de plase refolosibile pentru cântărirea fructelor și a legumelor când mergi la magazin, vreo 3-4 torbe rezistente și încăpătoare și ele te vor sluji ani buni, iar tu vei avea o influență pozitivă majoră asupra mediului (numai calculează câte pungi de unică folosință ai refuza în acest fel). Pungile biodegradabile nu sunt o alternativă prea bună, vezi aici de ce.

   La bucătărie:

   -Optează pentru recipiente de stocare din sticlă în locul celor din plastic.

   -Folosește detergenți ecologici, mulți îi găsești în ambalaje biodegradabile.

 

   La baie:

   -Folosește cupa menstruală în loc de absorbante sau tampoane.

   -Optează pentru săpun artizanal care se vinde de obicei în ambalaj de hârtie, e din ingrediente naturale respectiv mult mai prietenos cu pielea ta și cu mediul.

   -Folosește periuță electrică sau din bambuc.

   -Renunță la bețisoarele de urechi, pe lângă faptul că sunt dăunătoare dacă le folosești prea des nu se recicleză și ramân mii de ani în oceane sau pâmânt.


   În camera copilului:

   -Folosește la minim șervețelele umede, spală cu un jet de apă copilul cînd îi schimbi scutecul.

   -Optează pentru scutece refolosibile. E nevoie de multă motivație și determinare să reușești asta 100%, dar măcar în perioada caldă a anului, redu numărul de scutece de unica folosință folosite pe zi.

   -Nu cumpăra jucării din plastic copilului tău (sau cel puțin jucării ieftine, care se strică peste 5 minute după ce le-ai luat). Piața produselor pentru copii abundă în plastic, totul e atât de marketizat și ne creează impresia că micuții noștri au nevoie de zeci de lucruri pentru a fi fericiți. E o minciună. Cu siguranță nu o singura dată ți s-a întâmplat să dai un pumn de bani pentru o jucărie iar piciul tău să uite de ea peste câteva minute. Exista zeci de activități pe care le poți face cu copilul folosind ce ai la dispoziție din bucătărie. Le place mai mult, te asigur.


   În viața de zi cu zi:

   -Când ai posibilitatea, cumpără produse în vrac sau în ambalaj de carton. Dacă am de ales între a lua ouă în cutie de plastic sau de carton, mereu optez pentru a doua variantă. La fel e și cu crupele și alte produse din magazin.

   -Sortează gunoiul! La început e destul de provocator să îți formezi acest obicei, dar impactul tău e colosal. Fă din acest proces o activitate intersantă cu copii, cumpărați împreună căldări pentru fiecare tip de deșeuri, explică-le de ce sortați, cum are loc reciclarea, ce beneficiu aduce aceasta asupra naturii. Să nu uităm, părinți fiind, suntem resposabili nu numai de propriile acțiuni, ci și de cele ale copiilor noștri. Să educăm deci cetățeni conștienți! Dacă ai părinți la țară, congelează resturile de mâncare și du-le la găini/ câine atunci cînd mergi în vizită în sat.

-Cumpără LOCAL. Importul de haine și produse alimentare vine la pachet cu o serie de cheltuieli și daune mediului (transportare, ambalare, de obicei, în plastic). Cumpărînd produse de la producătorii locali, nu numai că susții oamenii de acasă și ajuți la creșterea economică a țării, ci faci o favoare mediului. Pentru haine Made in Moldova accesează fromtheheart.shop unde găsești multe articole vestimentare ale designerilor noștri talentați, iar toată vara, cumpără fructe și legume autohtone.

   -Boicotează paiurile de plastic și vesela de unică folosință.

4. Recilează și refolosește

   -Cumpără tehnică folosită

   Frigiderul, mașina de spălat și uscătorul nostru sunt aduse din Germania unde au fost folosite de alte familii. Lucrează perfect și arată bine. Exista multe opțiuni de a cumpăra tehnică de calitate la mana a doua, trebuie doar să găsești compania de încredere care vinde așa ceva.

   -Citește cărți în format electronic

   Eu ador să citesc. Am avut o perioada în care cumpărăm cărți fără să mă pot controla. Le citeam și se prăfuiau undeva pe raft fără să revin vreodată la ele (le cumpăram cu gândul de a le reciti cândva). De când am Kindle, nu prea cumpăr cărți fizice. Eu înțeleg, majoritatea dintre noi iubim senzația de a ține o carte în mana, mirosul paginilor proaspăt scoase din tipar, bucuria de a avea propria biblioteca. Eu nu sunt o excepție. A fost un proces lung de a mă convinge să renunț la obiceiul de a cumpăra cărți. Să analizam câte resurse e nevoie pentru a tine în mână o carte fizica: hârtie multa (materie prima-lemn), imprimanta, laminarea coperții, transport, ambalaj. Toate astea pentru o placere de câteva zile care, cel mai probabil se va prafui pe un raft.

O carte în format electronic e la tine în mâini în câteva secunde. Kindle-ul se răscumpăra rapid dacă ești cititor înrăit și te va sluji ani întregi.

Nu uita și de biblioteci. Poți oricând să mergi să împrumuți cărți bune la biblioteca din apropierea casei tale.

   -Cumpăra haine second-hand.

   Nu o să mă repet, industria ușoară investește bani grei ca să ne facă să credem că avem nevoie de multe haine noi. Optează pentru calitate, nu cantitate. Să vă dau un exemplu: am luat vara trecuta o pereche de adidași de la Ecco pentru Omul meu. I-a purtat aproape zi de zi, accentuez, 330 din 365 zile din an , și vara și iarna, iar ei sunt în cea mai bună stare. Asta în condițiile în care el nu merge cu mașina la serviciu, deci adidașii l-au slujit și la +38 grade și la -15. El deja a reușit să se sature de ei dar aceștia sunt ca noi. Îi va mai purta ceva timp apoi îi vom curata în mașina de spălat și îi vom dona.

   La fel facem și cu hainele. Eu am o sigura pereche de sandale, o singura scurta de iarna, o singura pereche de pantofi. Nu că nu îmi permit să îmi cumpăr altele, ba da. Uneori când ajung la Mall mă tentează, dar apoi îmi dau seama că eu chiar nu am nevoie. Dacă însă obișnuiești să cumperi multe haine, vinde-le sau donează-le ulterior. Vei aduce un beneficiu enorm planetei. Eu când nu mai vreau să port anumite lucruri și sunt în stare bună le donez.

   -În special în primul an al copilului, folosește lucruri /haine second hand.

   Copii mei au crescut în hainele purtate de cinci copii în total. Întâi fratele meu, 10 ani în urmă, apoi nepotul - 5 ani în urmă, apoi David, Mark și acum, multe dintre ele ajung la copilul surorii mele. Au fost destul de bine păstrate și ne-au fost de mare folos.

Multe dintre obiectele de care are nevoie un copil la început, le-am împrumutat de la prieteni/ le-am cumpărat second-hand. Scăunelul de mașină scoica, căruciorul (deși la scurt timp am optat pentru babywearing ce e 100% eco-friendly) și recomand din suflet, pătuțul (în care a dormit David doar primele 2 luni), cada pentru baie, antemergator, toate chestiile astea scumpe și necesare doar pentru o perioada scurta de timp le  puteți găsi la mana a doua. Unele le puteți închiria de pe site-uri precum ca toyrent.md.

    5. Redu consumul de carne și lactate

    "The Guradian" a publicat anul trecut un articol despre un studiu care demonstrează că evitarea consumului de carne și produse lactate este una dintre cele mai bune căi pentru a reduce impactul negativ pe care activitatea umană îl are asupra mediului înconjurător.

    Noile cercetări arată că, fără consumul de carne și lactate, utilizarea pe plan mondial a terenurilor agricole ar putea fi redusă cu mai mult de 75% - o zonă echivalentă cu SUA, China, Uniunea Europeană și Australia laolaltă - și încă s-ar putea produce suficientă hrană pentru omenire. Pierderea zonelor sălbatice în favoarea agriculturii industrializate este cauza principală a extincției în masă a faunei sălbatice. La care se adaugă utilizarea pesticidelor și a îngrășămintelor chimice (și implicit poluarea apei, solului și aerului) utilizate intens în agricultura intensivă fără de care producția de carne convențională nu se poate obține.


  6. Adoptă minimalismul/fii un cumpărător mai conștient

   Suedia e #1 cea mai sustenabilă țară din lume conform raportului întocmit de Robecosam. Pe lângă faptul că suedezii reciclează 99% din deșeuri, ei au adânc înrădăcinat în cultură minimalismul și cei trei R - Redu, Refolosește și Reciclează. Despre schimbarea gândirii și o viață de consumator conștient citiți în cartea Lagom - secretul suedez al vieții bune. V-o recomand cu încredere și vă promit că o să vă placă.

Noi cumpărăm mult mai mult decât avem nevoie. Există multe motive de ce, începând cu dorința de a impresiona pe cei din jur, închipuirea eronată că lucrurile ne aduc fericire și terminând cu dorința de a acoperi anumite goluri din noi și sensibilitatea față de publicitatea care ne inundă la fiecare pas. De aceea, pentru a fi un consumator mai conștient, e nevoie de o schimbare în mentalitate și de timp. Obiceiurile zilnice și schimbările nu au loc peste noapte, oferiți-vă o sansă. Consecvența și disciplina e cheia.


   Eu NU sunt exemplară la niciunul dintre aceste capitole. Scopul meu e să vă motivez să trăim fiecare cât mai conștient și prietenoși cu mediul posibil adoptând zilnic atâția pași mici câți putem, dar care adunați, vor face o diferență colosală asupra planetei pe care trăim și pe care o vom lasă copiilor și nepoților noștri.

S-ar putea să te intereseze și:

Tu ești suficientă!

March 27, 2020

deschide articolul

"-Hai, ia un pahar de plastic că nu te vede nimeni!". Despre #sustainableliving, pas cu pas.

February 5, 2020

deschide articolul