Diversificarea. Cum îi dezvoltăm copilului o relație sănătoasă cu mâncarea pe termen lung?

January 9, 2020
Alimentație & Rețete Sănătoase

    Introducerea alimentelor solide în alimentația bebelușului reprezintă un moment important în creșterea și dezvoltarea acestuia. Părinții sunt deopotrivă entuziasmați și emoționați de primele reacții ale micuțului la diferite alimente, la fel eram și noi. Cu toții ne dorim ca acest proces să înceapă cu dreptul și să-i dezvoltăm copilului obiceiuri alimentare sănătoase pe termen lung.

    Organizația Mondială a Sănătății este o organizație internațională care are rolul de a menține și coordona situația sănătății populațiilor pe glob. Aceasta efectuează în mod constant de mai bine de 60 de ani studii ample pe diferite subiecte cum sunt bolile transmisibile, diminuarea efectelor bolilor netransmisibile; dezvoltarea și îmbătrânirea; nutriția și alimentația sănătoasă; abuzul de substanțe. Aceasta a întocmit un set de reglementări general valabile pentru majoritatea copiilor în ceea ce privește diversificarea, recomandări de care m-am condus eu și vreau să vi le împărtășesc și vouă. Le-am preluat în această ordine de pe grupul de pe Facebook "Meniuri sănătoase pentru copii" la care vă invit să aderați pentru mai multe informații de calitate legate de alimentația copiilor.


 • Diversificarea se începe atunci când copilul stă în funduleț și prezintă interes pentru mâncare.
 • Diversificarea se începe cu legume sau fructe, de dorit legume, și se urmează cu ulei de măsline, carne, lactate, terciuri.
 • Legumele vor fi fierte sau la aburi, fructele se vor da crude sau la cuptor (măr, pară).
 • De evitat mâncarea din borcănașe, aceasta conține sare, zahăr și E-uri.
 • În principiu, se începe cu o masă și se mărește treptat, la 8 luni se ajunge la 3 mese, iar pană la 11-12 luni copilul va avea 3 mese principale si 2 gustări, bineînțeles vor exista și excepții (ai mei au fost din categoria asta), unii copii vor accepta atâtea mese spre 16-18 luni.
 • La începutul diversificării, copilul e posibil să refuze mâncarea solidă sau va dori să mănânce câte 1 -2 lingurițe. Nu vă îngrijorați! Până la 1 an laptele e baza alimentației, fie lapte matern sau lapte praf.
 • Diversificarea se începe cu bucăți sau piure. Dacă se începe cu bucăți atunci copilul va manca singur, dacă începeți cu piure, acesta va fi hrănit.
 • Dacă diversificarea se va începe cu piure, atunci, spre vârsta de 8 luni, se vor introduce bucățile.
 • OMS nu recomandă diversificarea după scheme, dar nici nu o exclude în familiile în care există istoric alergic. În acele familii doar ingredientele alergice se vor introduce după regula celor 3 zile (unii o mai numesc și regula celor 4 zile).
 • Odată cu începerea diversificării, copilului i se va oferi și apa în sticluță specială sau cană.
 • Sarea și zahărul se oferă după 1 an sau după 2 ani.
 • Mierea se oferă după 1 an, câte o linguriță pe săptămână.
 • Semințele se vor da câte o jumătate de linguriță pe săptămână, după 1 an se va oferi câte o linguriță.
 • Ceaiurile, de orice fel, fără excepție, se vor da după 3 ani.
 • Cel mai bine atunci cand îi dați copilului să mănânce să stați împreună să mâncați, să lăsați copilul să mănânce singur, să testeze, să experimenteze texturi și gusturi diferite.
 • Părintele care îi va oferi mâncarea va fi relaxat și va vorbi cu copilul în timpul mesei.
 • De exclus TV,  tableta, jucăriile, etc. în timpul mesei.
 • E posibil ca după o perioadă în care va mânca bine, copilul să refuze mâncarea solidă, cauzele pot fi mai multe: erupție dentară, probleme medicale sau dezvoltarea papilelor gustative. Copiii până la 5 ani își dezvoltă papilele gustative, astfel vor exista mai multe perioade în care să facă o obsesie pentru un aliment, să refuze unele alimente sau să refuze să mănânce o perioadă. Important e să excludeți cauzele medicale și să observați evoluția copilului.

   Eu am citit toate aceste recomandări și le-am respectat întocmai. Totuși, nici unul dintre cei doi copii ai noștri nu au fost încântați de alimente solide la început. Ba mai mult, Mark, până la un an și un pic nu avea nici un regim alimentar bine pus la punct. Îi ofeream să guste cam tot ce mâncam noi (ne alimentam destul de sănătos și echilibrat), dar după o linguriță - două nu se mai arăta interesat să continue. I-am respectat decizia. Nu am insistat niciodată. Îl alăptam la cerere și știam că își ia majoritatea vitaminelor și nutrienților din laptele matern. În cele din urmă, pe 16 luni, pofta de mâncare i-a venit și acum savurează cu bucurie cam tot ce îi gătim (uneori chiar îmi pare că mănâncă mai mult ca mine).

Mai sunt câteva aspecte pe care eu le consider cruciale de respectat ca să creșteți un copil care mănâncă cu plăcere.

 • Nu insistați ca micuțul să stea cuplat cu centurile în scaunul lui. Scoateți-l la primele lui semnale de împotrivire (imaginațivă cum v-ați simți ca cineva să vă țină legată și să însiste să deschideți gura ca să gustați ceva ciudat).
 • Dacă nu-i place baveta, nu i-o puneți. Mark categoric nu accepta să-i pun ceva la gât ca să nu se murdărească. Pentru a nu fi nevoită să spăl după fiecare masă câte un rând de haine, soluția în cazul lui e să mănânce de fiecare dată îmbrăcat doar în scutec. Apoi merge la duș.
 • Nu cumpărați veselă specială pentru copii. Lăsați-i să mănânce din farfurii exact ca ale voastre și cu tacâmuri din fier. Pe lângă faptul că veți economisi ceva bănuți, copilul se va simți mai conectat cu ceilalți membri ai familiei dacă va mânca dintr-o farfurie ca a lui mami și tati. ! Se poate întâmpla să spargă accidental o cană sau o farfurie. Nu faceți mare tam-tam din asta. Important e să nu se rănească, restul sunt fleacuri.
 • Dați-i voie copilului să exploreze mâncarea cu mâinile, coatele, urechile, murdărească-se măcar și tot capul. Asta face parte din procesul diversificării. E doar o perioadă în care sunt extrem de curioși. Nu vă fie frică, se va învăța să mănânce curat până la 3 ani. Deocamdată, e normal să fie mai multă mâncare pe masă și pereți decât în burtica lui.
 • Niciodată, dar NICIODATĂ, sub nici o formă, NU FORȚAȚI COPILUL SĂ MĂNÂNCE: nu faceți avioane din linguriță, nu-l sustrageți cu muzică și desene animate, nu-i promiteți ceva bun după asta, nu-l amenințați dacă nu mănâncă. Copii au trei linii de auto-apărare atunci când sunt impuși să mănânce: întii, închide gura și își întoarce capul. Dacă mama insistă, copilul trece la a 2-a etapă de apărare, deschide gura, dar nu înghite. Dacă mama devine mai insistentă, acesta va apela la al treilea etapa, voma.     Fiecare om, fiecare ființă, are un mecanism înnăscut care îl ajută să caute alimentele de care are nevoie și să mănânce exact cantitatea care îi este necesară pentru o dezvoltare armonioasă. De ce noi, mamele, credem că ai noștri copii sunt lipsiți de acest mecanism? Tineți minte, neinsistând asupra mâncării, ne manifestăm respectul și dragostea față de copilul nostru.

   În final, ceea ce contează cel mai mult e ca părinții să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea și astfel, în mod natural, le-o vor transmite și copiilor. Familia noastră și-a schimbat radical obiceiurile alimentare de când a apărut primul nostru copil tocmai pentru că ne dorim să îi inspirăm o atitudine corectă față de mâncare, să savureze alimentele sănătoase și să înțeleagă că a mânca bine e o formă de grijă de sine.

S-ar putea să te intereseze și:

Bounty raw vegan, fără zahăr, gata în doar 15 minute

June 17, 2020

deschide articolul

Banana Bread - checul preferat al copiilor în sezonul rece. 3 minute de pregătire, 35 la cuptor și Voila!

October 26, 2020

deschide articolul