Despre publicitatea pe Instagram

May 28, 2020
De toate câte un pic

    Când m-am apucat de blogging, habar nu aveam că această activitate, s-ar putea vreodată să devină o sursă de venit. Nu aveam account de Instagram, pe Facebook intram destul de rar, trăiam în bula mea advertisment-free și o duceam bine. M-am apucat să scriu din dorința de a arăta adevăratele provocări ale maternității și a le comunica mamelor că e normal să treacă prin tot felul de stări în special în primul an de viață al odraslei lor, de a promova educația cu respect și implicarea mai intenționată a taților în creșterea copiilor.

    Ca oamenii să ajungă să citească ceea ce scriam, mi-am creat cont pe Instagram ce se vroia a fi o platformă de promovare a blogului. Am învățat să fac/editez stories (cu chiu-cu vai la început), m-am disciplinat să postez regulat ca să păstrez audiența engaged, m-am pus la dispoziția comunității aproape 24/7 pentru a crea o relație cu oamenii care îmi oferiseră un credit de încredere din momentul în care apăsaseră butonul FOLLOW. Cu cât numărul urmăritorilor creștea, cu atât timpul investit în online se mărea. Scriam și filmam noaptea, în timp ce copiii dormeau. Unele video-uri au fost filmate până la 2-3 dimineața, timp în care Mark se putea trezi și de 9 ori să fie alăptat. Entuziasmul și sentimentul de a fi utilă și a transmite un mesaj valoros lumii mă țineau în priză să creez content de calitate, să vin cu informații utile în mod constant. Cam pe la 6 mii de urmăritori am primit prima ofertă de colaborare de lungă durată. Când am văzut mesajul în inbox am rămas mască. Nu știam că pot fi achitată pentru ceea ce scriu, recompensa mea în primul an de zeci de articole și video-uri postate fiind mesajele voastre de apreciere.

    De fiecare dată când vă povestesc despre un anumit produs, eu nu vreau ca să vă conving să-l cumpărați pentru că "e cel mai bun de pe piață" sau pentru că sunteți INSIFICIENȚI dacă nu-l aveți (nu ești în rând cu lumea dacă nu ai ultimul model de iPhone, nu-ți hrănești copilul doar cu produse BIO, nu te îmbraci de la un anumit brand), eu VREAU SĂ ADUC VALOARE prin ceea ce veți afla despre el. Tocmai de asta, eu fac mult research înainte de a împărtăși ceva cu voi, fie că e vorba despre sponsored post sau nu.

Ce nou și relevant va afla comunitatea mea citind aceste rânduri/vizionând aceste stories?!

    Să luăm de exemplu ultima postare sposorizată de LG Moldova. Când m-au contactat pentru a vă povesti despre noul lor televizor OLED, eram sigură că voi refuza. Ce pot eu să vă zic despre un TV în condițiile în care eu, de 6 ani, nu am unul acasă? Apoi mi-am dat seama că mai degrabă familia nostră e o excepție decât o normalitate. Și am analizat ce mesaj, pe lângă a vă arăta specificațiile televizorului (care sunt, de altfel, fabuloase) aș putea să vă transmit? M-am gândit la copilăria mea cu un TV acasă și provocările părinților mei de a limita timpul nostru în fața ecranelor. Și am venit cu o postare în care am inclus 7 reguli care vor rezolva orice disputa legata de TV și care vor influența în mod pozitiv atmosfera din familie. Eu desigur puteam să împărtășesc cu voi acele 7 reguli într-o postare simplă și să refuz colaborarea, dar cmon câți dintre voi ați face asta? Dacă pe lângă a vă face cunoștință cu un anumit produs/brand eu reușesc să trasmit un gând pe care să-l puteți implimenta în viața de zi cu zi, atunci eu cred că mi-am îndeplinit misiunea dincolo de banii pe care i-am primit.


Eu am câteva principii atunci când accept/refuz o propunere de publicitate pe pagina mea:

  1. Nu am făcut și nici nu voi face NICIODATĂ publicitate la ceva ce nu consum sau nu le ofer copiilor mei. Am refuzat numeroase oferte ale companiilor de mâncare în borcănașe pentru copii, mezeluri, dulciuri, produse de îngrijire ce aveau o bombă chimică de ingrediente pe verso.
  2. Mereu testez înainte să recomand. Cumpăr din banii mei, văd calitatea și apoi, dacă-s mulțumită, recomand mai departe.
  3. Nu fac publicitate contra cost a altor persoane de pe IG. Toți oamenii (foarte puțini, de altfel) pe care vi i-am recomandat să-i urmăriți, i-am urmărit eu la rândul meu un timp îndelungat pentru a înțelege dacă rezonez cu conținutul pe care îl livrează, avem sau nu valori asemănătoare, găsesc eu sau nu relevant ceea ce postează.
  4. Mi s-a întâmplat să-mi fie livrate cadouri de calitate șubredă, am dat feedback și nu am povestit despre ele doar pentru că "așa trebuie”.

    La un moment dat, am început să fiu contactată de o groază de companii/persoane pentru publicitate.
Ăsta, cred eu, e testul de foc al fiecărei persoane publice din online. Propunerile curg, iar asta înseamnă bani pe care îi poți încasa ușor.
Dar la celălat capăt al balanței știți ce se află? Credibilitatea și valorile tale. Eu n-o să le pun în joc pentru nimic în lume.

    Nimeni nu mă plătește că stau uneori până la o bucată de noapte și răspund la mesajele mămicilor care tocmai au născut și au nevoie de o încurajare sau la întrebările despre anumite comportamente ale copiilor, înțărcare blândă, traume din copilărie, ș.a. Nu mă înțelegeți greșit, eu fac asta din cea mai mare plăcere. Dar vă rog, nu mă mai taxați pentru că de două-trei ori pe lună, fac publicitate. Eu nu cer bani din buzunarul vostru, brandurile cu care ALEG să lucrez îmi dau un salariu ca eu să am acele 4 ore pe zi pentru a crea content GRATUIT și a fi la dispoziția voastră în domeniile în care sunt bună.

Căci știți cum de obicei se întâmplă?!

Scrii, răspunzi la mesaje, lumea te admiră, vede relevanță în ceea ce faci, apoi tu povestești despre un brand anumit (nu ascunzi că e publicitate) și într-o secundă se anulează toată munca ta de până acum. "Ohh, credeam că ăsta va rămâne unicul blog fără reclamă dar m-am înșelat.” - mi-a scris odată o doamnă vădit dezamăgită și iritată. Pe bune?!

    Eu înțeleg că oamenii sunt sătuli de valul de “influenceri" care au apărut în Moldova peste noapte. Cui nu îi e lene achită niște bani, își cresc profilurile la zeci de mii de urmăritori, sunt contactați de diferite companii pentru publicitate și zilnic ceva nou promovează. Dar oare cât de corect e să băgăm în aceeași oală creatorii de conținut care aduc valoare prin ceea ce fac și ici-colo au postări sponsorizate pe pagina lor cu cei care au devenit vedete în urma a 2-3 giveaway-uri cu premii generoase?


    Mult m-am gândit dacă să pun la postările și stories-urile sponsorizate hashtagul #ad. Eu deseori vă povestesc despre anumite descoperiri de-ale mele fără să fiu achitată. Asta pentru că eu cred că răsplata pentru ceea ce facem din inimă mereu va veni, nu neapărat de la aceeași persoană, nu neapărat sub formă de bani, ea poate fi despre oameni minunați pe care îi vom întâlni, evenimente life-changing la care vom participa. Am decis să nu pun #ad sau #sponsored când fac publicitate pentru că acestea cumva creează impresia că ceea ce recomanzi din inițiativă proprie e bun, iar ceea ce povesești când un brand te achită e rahat. Eu nu lucrez așa. Pur și simplu nu recomand chestii care nu-mi plac și nu-mi par utile, pentru nici un ban în lume. În acealași timp, eu nu ascund publicitatea în fel și chip, ca voi să nu vă dați seama. Nu spun că am descoperit un produs senzațional pe când adevărul îl știm cu toții, brandul e cel care m-a contactat. Dacă mi-a fost dăruit un anumit produs, mereu menționez asta.


    Ah da, era cât pe ce să uit. Dacă tot am pornit acest subiect, să vă împărtășesc și poziția mea față de GIVEAWAY-uri. Eu am facut concursuri pe pagina mea, un an jumătate în urmă ele erau eficiente pentru a-mi mări comunitatea. Le-am organizat în parteneriat cu branduri ale căror produse îmi plăceau și vi le recomandam cu inima împăcată. Am făcut fericite câteva familii care au primit corturi wigwam pentru copiii lor, un pătuț, cărți, căciulițe handmade, etc. Sunt în continuare de acord cu giveaway-urile în care colaborează un blogger cu un brand. Eu ofer platforma pentru promovarea produselor pe care le comercializezi, tu te angajezi să dăruiești cuiva din comunitatea mea ceea ce produci. Nu m-am băgat niciodată în concursuri în care persoanele cu un număr mare de urmăritori se unesc pentru a face schimb de comunități. Asta pentru că, eu nu vă pot recomanda să urmăriți pe cineva cu care eu nu rezonez, a cărui misiune în mediul online eu nu o înțeleg și care promovează total opusul a ceea în ce eu cred. În felul acesta, comunitatea mea crește în ritm încet. Recunosc, uneori e frustrant când vezi pagini despre totul și nimic cu 50-100k de urmăritori, dar tot eu mă liniștesc că fiecare om își are menirea sa și publicul său aici în lumea asta (deja prea) aglomerată numită Instagram.


    Eu nu fac blogging de dragul banilor. Desigur, motivația de a continua munca în online crește odată ce scoți niște bănuți din timpul investit aici, dar ăsta nu e scopul meu primordial pe IG. Eu o să continui să promovez educația altfel, alimentația sănătoasă, consumerismul conștient, egalitatea de gen, fie că primesc eu cadouri de la nu știu ce brand, fie că nu. Dar dacă aleg să vă povestesc despre un anumit produs, vreau să aveți încrederea că alipindu-mi numele de al companiei care îl comercializează, l-am testat și consider că vă va fi și vouă util să aflați despre el.S-ar putea să te intereseze și:

#redescoperamoldova - regiunea de Sud. Ce destinații merită a fi descoperite vara asta acasă?

July 10, 2020

deschide articolul

Când și DE CE sărbătorim Crăciunul?

January 7, 2018

deschide articolul