Despre diferența mică de vârstă dintre copii

April 7, 2020
Maternitate

   Atunci când noi planificam să devenim părinți pentru prima dată, deși habar nu aveam cât de provocator avea să fie din ziua în care minunea mică avea să apară pe lume (e una să citești despre bebeluși și să te joci cu un nou-născut al unui prieten și complet alta să-l ai pe al tău de care trebuie să ai grijă 24/7), știam că nu vom face o pauză mare între prima și a doua sarcină.

   Când s-a născut David, atât familia cât și prietenii ne-au sfătuit să mai așteptăm cu al doilea copil încă vreo 2-3 ani, că va fi greu, că eu trebuie să mă recuperez atât emotional cât și fizic și că între timp, ne vom adapta la rutina de părinți. Eram de acord cu ei, mai ales că primele luni de mamă au fost extrem de dificile, efectiv cădeam din picioare. Totuși, analizând la rece, inspirați de exemplul altor familii în care copiii erau apropiați ca vârstă, eram conștienți că avantajele long-term de a avea doi pici +/- în aceeași minte întrec greutățile de moment. Și deși ne-am dorit să-i nasc la un an diferența, după 5 teste de sarcină negative și luni de așteptare, Dumnezeu a decis timpul potrivit pentru noi și astfel, la un an și 9 luni de David, i-am spus "Bine ai venit pe lume" lui Mark!

   Nu voi nega, prima perioada cu doi copii sub 2 ani sub același acoperiș a fost taaaare obositoare. Au fost momente când disperarea atingea cote maxime și plângeam și eu împreună cu ei. Hormonii postpartum + acomodarea cu două ființe umane neajutorate care aveau nevoie de atenția mea neîmpărțită și-au spus cuvântul. Totuși, timpul a trecut, Mark a început a merge, a vorbi și acele zile s-au șters aproape complet din memorie.

   Copiii mei, la fel ca toți (sau marea majoritatea - să nu generalizez) fraților din lume, au zeci de situații conflictuale pe zi. Vor aceeași jucărie în același timp, se joacă calm două minute ca în scurt timp unul să-l facă pe celălalt să plângă, se împing, se lovesc, se supără. Mi-aș dori să pot spune că cele xsprezece cărți de parenting pe care le-am citit m-au făcut să rezolv în avans problemele care ar putea apărea în relația dintre ei, dar nu e așa. Atunci când vine vorba despre relațiile între copii, nu depinde totul de noi. Avem de-a face cu ființe umane care au caractere vârste, caractere, felul de a înțelege și percepe lumea DIFERITE. A-i ajuta să construiască o relație de prietenie, să poată negocia unul cu altul, să împartă jucăriile , să-și verbalizeze sentimentele și dorințele, să se protejeze și ajute reciproc, să respecte deciziile celuilalt, e un proces de lungă durată. Și e important să fim indulgenti cu noi înșine în acest proces și să celebram micile victorii.

   În doi ani de când sunt mamă de doi am învățat să opresc timpul în loc în momentele lor de dragoste și să mă bucur, cu toată ființa mea. Între timp, ele au devenit mai frecvente și noi mai recunoscători pentru că 3 ani în urmă am decis să-i oferim lui David cel mai frumos cadou pentru toată viața - un frate.

   Acum, mai mult ca niciodată sunt fericita că ei se au unul pe altul și pot spune cu certitudine că prezentul și-a meritat efortul de la început.

   Sunt curioasă, câți dintre voi aveți pici cu vârste apropiate? Ce diferență e între ei? Cum vă descurcați prima perioada vs acum?

    P.S. Eu sunt perfect conștientă că acest model de familie nu se potrivește tuturor. Fiecare familie decide pentru sine când e pregătită atât emoțional, cât și material (iar mama - fizic) pentru a aduce pe lume o nouă viață. Nicidecum nu încurajez părinții să facă copii unul după altul lăsându-se influențați de presiunea rudelor și a prietenilor care spun că "mai bine acum căci mai târziu mai greu vă veți decide!". Picii cu diferență de vârstă mai mare la fel pot avea o relație foarte specială, iar aici înțelepciunea mamei și al tatălui de a o construi este cheia succesului.

S-ar putea să te intereseze și:

Despre drama mamelor care-și trăiesc extenuarea în tăcere

November 19, 2020

deschide articolul

Travaliu și naștere neplanicată (a 2-a sarcină)

December 27, 2017

deschide articolul