Desene animate pentru a crește copii cu caractere puternice

April 4, 2021
Cărți

    Cine mă urmărește de mai multă vreme cunoaște că eu am o atitudine mai conservativă cu privire la accesul copiilor la ecrane și desenele animate pe post de bonă. Am argumente solide (despre ele, în alt articol) ce m-au determinat să îl țin pe David până la 2 ani departe de ele iar acum, să le permit (lui și lui Mark) să vizioneze zilnic cam 10-15 minute de vreun desen ce trece filtrele noastre de părinți. Avem și excepții, evident, și anume ele ne permit să transformăm vizionatul de desene animate într-o activitate de familie. În weekend-urile posomorâte și friguroase, periodic organizăm Movie Nights. Fie luăm proiectorul și facem atmosferă de cinema acasă, fie trecem pe la Metro după niște popcorn și snacks și mergem la prieteni în ospeție (noi TV nu avem) ca să vizionăm un desen animat împreună. Ulterior, discutăm cele întâmplate, lecțiile pe care le putem învăța de la personaje, și ce idei putem implimenta în viața fiecăruia dintre noi.

    Și pentru că prin fiecare film/desen animat vrem să le transmitem anumite valori copiilor, am făcut o listă de desene per categorii de învățături (încredere în sine, relații de prietenie, celebrarea temperamentului înnăscut) pe care v-o recomand cu drag.

    I. Încrederea în sine e una dintre acele calități pe care majoritatea părinților vor să o dezvolte în odraslele lor. În timp ce cresc, copiii se confruntă cu multe provocări și schimbări care pot o pot diminua. Deci, care sunt câteva filme bune pe care le putem viziona împreună cu copiii ca să le-o dezvoltăm și să-i învățăm să-și prețuiască abilitățile unice?

    Harry Potter (2001) - Deși întreaga lume a lui Harry Potter descrie frumos încrederea, Hermoine Granger este cea care arată cu adevărat ce înseamnă să crezi în sine. Da, nu este plăcută de colegii ei, însă e este întotdeauna acolo când au nevoie de ajutorul și expertiza ei. Crede în ea însăși și este frumos să vezi cum colegii ei încep să o aprecieze exact pentru cine este ea: muncitoare, curajoasă și loială.

    Sing (2016) - Sing spune povestea diferitelor personaje care au un lucru în comun: ei cântă! Unii dintre ei mai încrezători, alții mai puțin . Un exemplu excelent este Meena, un elefant timid și extrem de înspăimântat de scenă, care ajunge să dea performanța vieții sale după ce a fost încurajată de prietenii ei. Vedem cum își găsesc toți încrederea în ceea ce le place cel mai mult să facă.

    Ferdinand (2017) - Ferdinand, un taur tânăr, nu este ca ceilalți tauri. În loc să lupte și să fie agresiv, el este blând și prietenos și încearcă să-și găsească locul în această lume. Știe cine este, dar trebuie să învețe cum să se accepte pe sine și cum să fie încrezător în timp ce este diferit de colegii săi.

    Cum să crești copii încrezători

    Este crucial să le arătăm copiilor cum trăsăturile și abilitățile lor de caracter pot avea un impact pozitiv asupra vieții lor. O modalitate de a crește copii încrezători este să introduceți activități de consolidare a încrederii prin a le vorbi despre ceea ce prețuiți voi la ei și, mai important, despre ceea ce pot să aprecieze ei înșiși. Încurajați-i să se gândească zilnic și să vocifereze trei complimente pentru ei înșiși. De asemenea, le puteți cere să se gândească la situații specifice în care acele trăsături de caracter i-au ajutat să atingă un obiectiv.

    Când avansează în vârstă, ați putea începe să le vorbiți despre dezvoltarea personajelor, despre găsirea unui echilibru între acceptarea lucrurilor pe care nu le poți schimba și învățarea pas cu pas a cum să schimbi aspectele la care poți și vrei să devii mai bun.

    II. Conceptul de evaluare și menținere a prieteniei copiilor este un lucru pe care e minunat ca aceștia să-l învețe la o vârstă fragedă. Aceasta îi va ajuta să își valorifice prietenii și familia pe parcursul întregii vieți. Mai ales când copiii cresc și încep să devină independenți de părinți, prietenii și colegii lor joacă un rol important. Din fericire, prietenia este una dintre cele mai frecvente teme din filmele pentru copii, așa că iată câteva exemple grozave:

    Charlotte’s Web (2006) - O poveste despre un purceluș care trebuie să-și părăsească vechea fermă și prietenii când este mare și trebuie să se adapteze la noul său mediu. Când se împrietenește cu noile animale, învață ce înseamnă să ai prieteni adevărați care se susțin unul pe celălalt. Pe alocuri și prin experiențe triste, Charlotte’s Web ne învață valoarea prieteniei reale.

    Regele Leu (1994) - Mulți copii cunosc acest desene animat dar puțini au discutat cu părinții despre ce este acesta de fapt: călătoria unui pui de leu prin viață și explorarea relațiilor sale cu mulți prieteni și membri ai familiei - atât bune, cât și rele. Regele Leu stăpânește valoarea prieteniei, în timp ce arată că nu toate relațiile de familie sunt sănătoase și fericite. Frumos, emoțional și educațional în același timp!

    Toy Story (1995) -  Toy Story ne explică frumos ce se întâmplă atunci cu prieteniile când acestea trec testul timpului. La fel ca în viața reală, noii prieteni intră în imagine și vechii prieteni se tem să fie înlocuiți de noii prieteni mai cool și mai interesanți. În cele din urmă, ei învață că prieteniile nu trebuie să fie întotdeauna exclusive și că cineva poate fi prieten bun cu mai mulți oameni.


    Cum să crești copii care apreciază prietenia și relațiile

    Pentru ca ai noștri copii să aibă relații sănătoase și funcționale în viață, este important să avem noi o relație bună cu ei încă de când sunt mici. Dând dovadă de exemplu și fiind un bun prieten pentru ei, ei învață cât de valorose sunt prieteniile. Sprijiniți-i în eforturile lor, ascultați-i, rămâneți conectați și întreabați-i cum se simt. În afară de a fi părinte, încearcați să fiți și un bun prieten pentru ei. Le puteți complimenta calitățile de prieten pe care le manifestă aceștia în alte relații: „Este uimitor cum îi asculți pe prietenii tăi și le dai sfaturi.", "Mi-a plăcut cum ai sărit în ajutor prietenului tău în momentul în care lui îi era dificil.", "E minunat că i-ai promis prietenului tău să îl ajuți și te-ai ținut de cuvânt."

    III. Deși lumea noastră este făcută pentru extroverți, o chestie extrem de importantă pe care le-o putem transmite copilului e că nu există bun sau rău în ecuația asta, că ambele temperamente au functe forte. Indiferent dacă aveți un copil introvertit sau un copil extrovertit, aceștia au calități care alții nu le au și calități pe care le pot învăța de la alții. Așa cum am spus anterior, lumea noastră este concepută preponderent pentru extrovertiți, așa că iată câteva filme care pot ajuta copiii introvertiți să-și vadă valoarea și să-și găsească locul în lume:

    Amélie (2001) - Acesta este filmul perfect pentru a le arăta copiilor bucuria și magia pe care oamenii introvertiti o pot aduce altora și, în cele din urmă, lor înșiși. Amélie își începe încercarea de a aduce fericirea celorlalți, neglijându-și propria bunăstare. După ceva timp, își dă seama de asta și începe să se concentreze și asupra ei. O poveste frumoasă despre compasiune și călătoria către găsirea fericirii.

    Inside Out (2015) -  Un desen animat #mustwatch când vine vorba de ceea ce simțim vs cum și de ce acționăm într-un anumit fel. Filmul explică ce se întâmplă în creierul unui copil când emoțiile încep să preia controlul. Regizorul Pete Docter s-a luptat cu situații similare care l-au determinat să devină izolat social în anii mai tineri. Scopul său a fost să ajute copiii care trec prin aceleași lucruri și să-i ajute să conștientizeze că au în interiorul lor instrumente pentru a gestiona astfel de trăiri.

    Cum să crești copii introverți vs. extroverți

    Poate fi deosebit de greu să știm cum să ne sprijinim copiii atunci când au caracteristici diferite de ale noastre. Dacă copilul vostru tinde să fie introvert, recunoașteți asta și nu vă mai gândiți la acest aspect ca la o problemă ce trebuie rezolvată. Sprijiniți-l valorificându-i confidențialitatea și limitele personale, în loc să-l forțați să încerce să-și facă mai mulți prieteni și să fie mai plin de viață. Dacă copilul vostru este extrovert, ar putea fi mai ușor pentru el să aibă succes în lumea noastră. Cu toate acestea, este la fel de important să îl susțineți. Oferiți-i oportunități de a-și explora temperamentul extrovert, în timp ce sunteți încă acolo pentru ei dacă se întâmplă să eșueze. De asemenea, asigurați-vă că vorbiți despre siguranță și auto-protecție. Extroverții ar putea începe să vorbească și să aibă încredere în străini rapid, ceea ce poate fi o problemă. Vorbiți-i despre limite, că este în regulă să le avem, cum să le seteze și să le respecte pe ale celor din jur.

    Sunt atâtea lecții valoroase pe care le putem învăța împreună cu copiii urmărind desene animate împreună. Nu mai folosiți ecranele doar pentru a-i ține ocupați pe copii în timp ce voi faceți treburi mai importante. Să folosim deci tehnologiile pentru a construi caractere puternice.

    O duminică minunată vă doresc!
    P.S. Cu siguranță aveți desene animate demne de a fi în această listă. Lăsați-le în comentarii și eu le voi adăuga în aceste categorii sau voi crea altele.

S-ar putea să te intereseze și:

Cum să le dezvoltăm copiilor dragostea pentru lectură?

December 16, 2020

deschide articolul

O carte de căpătâi pentru orice părinte: "Parenting Conștient" de Susan Stieffelman

April 16, 2019

deschide articolul