De ce să optezi pentru babywearing? Beneficii științifice și practice.

November 28, 2018
Maternitate

    Ai un bebeluș care vrea doar în brațe tot timpul, care are dureri groaznice de burtă, nu iubește să stea în cărucior sau doarme iepurește nu mai mult de 15 min?! Atunci acest articol este pentru tine. Astăzi, vă voi povesti despre BABYWEARING sau așa-zisul purtat al bebelușului, tot mai popular în lume, dar și la noi în ultimii ani.

    Babywearing este practica purtării unui copil într-un sling sau alt sistem de purtare. Mulți o asociază cu felul în care își poartă cangurii puii, de aceea sistemele de purtare sunt des numite "кенгуру-шка". Babywearing a fost practicat de secole în întreaga lume. În lumea industrializată, acesta a câștigat popularitate în ultimele decenii. O parte a motivului pentru această schimbare se datorează influenței susținătorilor filosofiei de Attachement Parenting.


   Cum am decis eu să devin un părinte purtător?

   Pur accidental. Am fost contactată pe Facebook, într-o zi, de PR managerul unei companii autohtone producătoare de slinguri și rucsacuri ergonomice pentru a participa împreuna cu piciul meu, de aproape două luni, la o ședinta foto de promovare a două modele noi de slinguri. În acea perioadă, eu încă mă confruntam cu depresia postnatala și eram stoarsă de orice puteri de către bebelușul meu care plângea aproape non-stop și nu dormea mai mult de 20 minute legate. Eram sigură că sesiunea va fi, dacă nu un eșec total, păi un chin garantat, dar pentru că eu taaaare aveam nevoie să ies "în lume", am acceptat. Marea mi-a fost mirarea ca, după ce mi l-au pus pe David în sling, acesta să doarmă 2 ore neîntrerupt. Nu am mai avut nevoie de alte argumente pentru a cumpăra slingul și l-am luat tot o fugă.

Pe când David avea 5 luni, am trecut la rucsac ergonomic pentru ca era mai practic și mai ușor de pus copilul în el.


   Care sunt BENEFICIILE ȘTIINȚIFICE ale babywearing-ului?

   -În cazul purtării de nou-născuți, în special, nivelul de oxitocină al mamei este sporit prin contactul fizic cu copilul, conducând la o legătură maternă mai intimă, alăptare mai ușoară și o mai bună îngrijire, reducând astfel incidența depresiei postpartum la mamă; în mod similar, tatăl care poartă copilul are beneficii pentru legătura paternă.

   -Copiii care sunt purtați sunt, în general, mai calmi, deoarece multe dintre nevoile lor primare/de supraviețuire sunt satisfăcute în timpul purtatului. Bebelușul poate fi văzut, auzit, mirosit, atins, asigurând hrănirea și mișcarea necesară pentru continuarea dezvoltării armonioase. Un studiu a arătat că bebelușii de 6 săptămâni purtați plâng cu 43% mai puțin decât alți micuți.

   -Ritmurile părintești (mersul pe jos, bătăile inimii etc.) au efecte de echilibrare și calmare asupra sugarilor.

   -Sugarii sunt "umanizați" mai devreme prin dezvoltarea socială. Bebelușii sunt mai aproape de oameni și pot studia expresii faciale, pot învăța limbi mai repede și pot fi familiarizați cu limbajul corpului.

   -Independența este stabilită mai devreme. Cercetările au demonstrat, în mod clar, că bebelușii care sunt purtați au un atașament puternic față de cei care îi poartă. Astfel, acei copii care au nevoile întâlnite în copilărie cresc spre a fi copii și adulți mai independenți decât colegii lor care nu au fost purtați - cu cât au mai mult încredere că nevoile lor vor fi îndeplinite, cu atât vor deveni mai independenți (asta nu eu spun, asta Google afirmă).

   -Reduce riscul de "sindromul capului plat" cauzat de timpul prelungit petrecut într-un scaun de mașină și de somnul pe spate.

    -Baby wearingul a arătat beneficii clare pentru sugari prematur și copii bolnavi.


    Și acum să vă povestesc despre BENEFICIILE PRACTICE pe care le ai când alegi să fii a babywearing mom :

   1. Ai 2 mâini libere purtându-ți în același timp puiul. Poți face aproape orice cât el doarme, de la treburile casnice la lucruri legate de job.

   2. Îti poți ține bebelușul în brațe perioade îndelungate fără să te doară mâinile sau spatele. O bună poziționare a copilului trebuie să te scutească de orice durere pentru că greutatea piciului e împărțită uniform pe tot spatele tău.

   3. Nu trebuie să te chinui în orașul nostru "baby-friendly" să împingi căruciorul pe trotuare care, deseori, sunt inexistente sau care au borduri prea înalte ce creează incomoditate când trebuie să ridici căruciorul ce cântărește cel puțin 10 kg.

    4. Poți circula liber cu microbusul (ceea ce nu poți face cu căruciorul). Într-un oraș în care rareori cineva îți dă locul în transport public când ești însărcinată sau ai bebeluș, e super comod să circuli în timp ce îți porți copilașul.

    5. În puținele dăți când am ieșit cu David în cărucior, la un moment dat, el a început să plângă că vrea în brațe. Am fost nevoită să îl iau, iar cu o mână să împing căruciorul până acasă. În babywearing nu ai așa probleme.

   6. Pentru mame leneșe ca mine : nu trebuie să speli roțile la cărucior când intri în casă și nici să îl ridici până la etajul 2 (în blocurile în care ascensorul nu se oprește la acest etaj).

   7. Aproape am uitat de un punct destul de important: prețul. Un sistem de purtare e mult mai ieftin decât un cărucior.


   Cel mai des, părinții ezită să opteze pentru un sistem de purtare din 2 motive. Ei cred că babywearing-ul:

   1. Nu este sigur pentru copil (stă el oare comod acolo?).

    2. Îi cauzează dureri de spate mamei.

Eu voi combate aceste 2 mituri.

    1.Gândiți-vă și voi, stau bebelușii comod în burtica mamei?! Dacă am analiza după criteriile noastre de comoditate, probabil răspunsul ar fi NU. Bebelușii se simt în siguranță strînși lipiți la pieptul mamei, iar o poziționare corectă (piciorușile în forma literei M) nu dăunează absolut deloc dezvoltării fizice a copilului.

   2. Atunci când alegeți sistemul de purtare, nepărat informați-vă din surse sigure. Una dintre ele este site-ul https://babywearinginternational.org/ , unde găsiți multă informație utilă, de la tipurile de sisteme, până la pro și contra fiecăruia. Un sistem de purtare ERGONOMIC împarte greutatea copilului uniform pe spatele mamei și acesta nu ar trebui să te doară.


   Babywearing-ul este îndrăgit de mai multe mămici de la noi pe care le admir. Despre cum îți poate simplifica maternitatea, vezi ce a scris Natalia Madan pe superbul ei blog - planetamami.com

   Majoritatea sistemelor de purtare se încadrează în unul din cele cinci tipuri. Wraps, Ring Slings, Slings Pouch, Meh Dais, sau Buckle / Soft Structured Carriers. Eu am folosit wrap până David avea 5 luni jumătate și rucsac ergonomic de la 6 luni.

    De ce recomand tuturor mamelor babywearing-ul?!

   Babywearing-ul mi-a dat liniște și m-a scos din depresie. Ne-a ajutat să trecem mai ușor peste perioada colicilor și a puseelor de creștere.

   Babywearing-ul mi-a dat libertate. Libertatea de a mă dezvolta fără a fi nevoită să caut mereu pe cineva sa stea cu David. Împreună am mers la lecțille de la masterat, am predat engleza, am mers la sport cu mămicile active de la Mamaliga , la shopping, la lansări de cărți unde nu încapi cu căruciorul, am urcat munți și am călătorit în câteva orașe din Europa.

   Babywearingul mi-a dat un copil de 2 ani ce mă uimește prin independența lui. Un copil care stă cu aproape oricine, fără proteste, atunci când plec undeva, care are deplină încredere în mine când îi spun că vin curând, care iubește interacțiunea cu oamenii și vorbește multe pentru vârsta lui. Un copil care niciodată nu mi-a făcut vreo criză de gelozie de când s-a nascut fratele lui, tocmai pentru că, atunci când a avut nevoie de mine, eu eram mereu acolo, la distanța unui pupic.

   Ah da, iar acum, în timp ce îl port pe cel mai bun prieten al său, am 2 mâini libere ca să răspund nevoilor lui, pentru că, deși curând are 3 ani, e și el, bebelușul mamei.

S-ar putea să te intereseze și:

Prima lună cu 2 copii sub 2 ani în casă. Cum savurăm fără să ne ducem cu pluta?!

January 21, 2018

deschide articolul

Festivalurile împreună cu copiii: la ce te aștepți și ce iese de fapt

June 10, 2018

deschide articolul