CUM și DE CE să storci și să congelezi lapte matern?

July 10, 2018
Maternitate

    Eu sunt o persoană extrovertă, îmi iau energia din interacțiunea cu oameni frumoși, din schimb de idei, din evenimente după care vin acasă plină de inspirație și motivație.

    După ce am născut primul copil, pentru că eram determinată să alaptez exclusiv oricât m-ar costa, am rămas blocată între 4 pereți cel puțin o lună. Am avut toate posibilele probleme legate de alăptare pe care le poate avea o mamă, mameloane aproape inexistente, furia laptelui, confuzia biberon-sân, bebeluș ce stă non-stop la piept, puseu de creștere, etc.

    Toate astea au dus la o depresie groaznică de care am scăpat abia pe la 4 luni.

    Când s-au mai ameliorat situația, copilul meu mânca din ora în ora, astfel eram nevoită să îl iau cu mine ORIUNDE mergeam (pâna la 9-10 luni).

 

    Cu al doilea copil, eram determinată să evit toate greșelile anterioare, să încep cu dreptul procesul de alăptare și să îmi fac provizii de lapte matern pentru a putea ieși SINGURĂ oriunde, oricând, fără a-mi priva puiul de lapte.

    Astfel, am răscolit internetul și am citit tot ce era referitor la stoarcerea și congelarea corectă a laptelui matern.

    Mai mulți m-au întrebat pe Instagram despre acest proces și am zic că voi scrie în detalii într-un articol.

Așadar, să purcedem :

   1. Pentru început, ai nevoie de o pompă. Eu am folosit primele zile una manuală de la Meleda, dar fiindcă dura mult, storceam puțin și mă oboseam repede, am făcut rost de una electrică, a mea era Philips Avent Dublă. Dacă ai nevoie de porții limitate de lapte, atât cât să ieși o dată în săptămâna pentru câteva ore fără pici, îți recomand să nu cheltui o avere pentru a cumpăra o pompă. O poți închiria pe o lună / două de la toyrent.md. Mai ai nevoie de pungi de stocare a laptelui matern. Eu aveam de la Lansinoh. Sunt și la noi în farmacii dar exagerat de scumpe. De exemplu, pe 100 bucăți în America eu am dat 15 UDS ( ~250 MDL) pe când la noi, același brand, 25 bucăți costă 170 MDL. Vezi poate îți poate aduce cineva de peste hotare.

 

   2. Producerea laptelui e un proces CONTINUU de aceea poți să storci oricând fără să te temi că bebe va rămâne fără mâncare. Eu mă storceam după ce îl alăptam căci, de cele mai multe ori, el adormea și aveam câteva minute de liniște.  Eu am început să storc cam la a 5-a zi. Dacă e obositor după fiecare alăptare și dacă nu ai nevoie de porții uriașe de lapte congelat, stoarce-te de 2-3 ori pe zi câte jumătate de oră.

Important : fii consecventă! Dacă ți-ai propus să te storci, de exemplu dimineață și după masă, neapărat fă-o, în fiecare zi. Lapte nu curge toate 30 minute. Stoarce și cât timp nu curge, schimbă sânii periodic, astfel îi vei stimula să producă mai mult.

Prima săptămână, eu storceam cam 20-30 ml în jumătate de oră. Nu e mult, dar apoi cantitatea a început să crească iar timpul de stoarcere să se micșoreze.

  Sânul poate fi stors în două cazuri: dacă ai nevoie să lipsești de acasă și trebuie să lași lapte lui bebe sau dacă simți disconfort la nivelul sânului (presiune).  În primul caz e simplu, storci într-o priză sau în mai multe (în funcție de cât lapte ai nevoie). În cel de-al doilea caz, când simți disconfort în unul din sâni, stoarce doar până dispare durerea, nu e nevoie  să o faci până la ultima picătură. Dacă simți repetat sau frecvent durere, presiune, disconfort sau orice alt tip de deranj în unul sau în ambii sâni, îți recomand să te adresezi unui consultant în alăptare.

   NU STOARCE ȘI CONGELA lapte doar dacă nu ai nevoie de rezerve (de exemplu trebuie să ieși la lucru curând). Știu mămici care au alăptat bebelușii lor 2 ani și mai mult fără să fie nevoite să se stoarcă și să facă provizii.

 

   3. Congelează lapte pe PORȚII. Prima perioada, eu congelam câte 60 ml, apoi 90, apoi 150 ml. Astfel, nu vei fi nevoită să arunci lapte când bebelușul va mânca.

Evident că nu vei stoarce din prima zi atâta lapte. Eu făceam în felul următor: dimineață storceam 35 ml, la amiază 25 ml, iar seara 20 ml. După fiecare stoarcere puneam laptele la frigider iar seara, îl turnam pe tot în pungă și îl puneam la congelator.

   Atenție! Laptele se amestecă atunci când are ACEEAȘI temperatură. Mai întâi se răcesc porțiile separat, apoi se amestecă și se pun la congelator.

 

   4. Ideal ar fi să ai un congelator aparte pentru lapte matern (dacă ai nevoie de porții multe, de exemplu - planifici să ieși la lucru curând). Dacă nu, atunci un raft din congelator e suficient. Când pui la congelator, culcă punga orizontal, astfel vei stoca mai mult și va fi mai aranjat totul (vezi foto).

5. Aranjează porțiile după dată /oră. Cele mai vechi le vei dezgheța primele, cele mai noi - ultimele.

 

DE REȚINUT!  Dacă mama stoarce greu sau foarte puțin, ăsta NU e nicidecum un indicator că nu are suficient lapte. Unele femei storc foarte greu, foarte puțin și e în regulă. UNICUL indicator că bebe primește suficient lapte matern este adăgarea în greutate.

 

    Cum decongelezi laptele matern?

   Dacă știi din timp că trebuie să pleci, ideal ar fi să îl scoți cu câteva ore înainte și să îl pui în frigider să se decongeleze treptat. Dacă ai nevoie subit de mâncare pentru bebe, scoate punga din congelator și pune-o într-un vas cu apă caldă. Când laptele e suficient de cald, toarnă -l în biberon și oferă-i copilului.

 

    Cât se păstrează laptele matern?

În cameră: depozitat pentru 6-8 ore la 26º C ;

În frigider: depozitat pentru 3-5 zile la 4º C sau mai puţin; poţi să-l pui în spatele frigiderului unde temperaturile sunt mai scăzute;

În congelator: două săptămâni în congelatorul dinăuntrul frigiderului; trei luni în congelator; 6-12 luni la temperaturi foarte joase (-18º C).

 

Pentru laptele decongelat în frigider sau la temperatura camerei:

În cameră: patru ore sau mai puţin;

În frigider: depozitat pentru 24 de ore;

 

Pentru laptele decongelat în apă caldă:

În cameră: până la sfârşitul mesei;

În frigider: pentru patru ore până la următoarea masă;

 

   Laptele decongelat NU se mai congelează!

 

Important!!!

    Sânul, prin definiție, se suge total diferit comparativ cu suzeta și biberonul. Bebelușii confundă aceste două tipuri de supt și, în final, aleg doar unul, și de cele mai multe ori alegerea este făcută în defavoarea sânului.  Consultanții în alăptare recomandă să NU oferim lapte din biberon bebelușului. Acesta poate provoca confuzia suptului și apoi este destul de dificil să remediezi problema. De aceea, cel mai inofensiv e să-i oferi copilului lapte din cană, lingură, seringă fară ac. Despre confuzia suptului și reîmprietenirea cu sânul, Anastasia Popescu, fondatoarea mamicaalapteaza.md , a scris un articol bun, bun aici.

   Eu i-am dat piciului meu din biberon doar DUPĂ ce procesul alăptării s-a normalizat dar foarte rar (cam o dată pe săptămână) . Dacă vrei să alăptezi îndelungat și fără probleme, NU îi da bebelușului lapte din biberon altfel ar putea refuza sânul.

 

   Parcă am cuprins tot ce era important dar dacă aveți careva întrebări, nu ezitați să îmi scrieți iar eu voi face update la articol.

 

   În final vreau să răspund la întrebarea : de ce să storci și să congelezi lapte matern?

 

   1. Nașterea și prima perioada după e foarte extenuantă. Având lapte matern congelat, poți pleca fără griji câteva ore undeva fără bebe pentru a te umple din nou de puteri. Nu înseamnă că ești o mamă rea dacă ai nevoie de o pauză. Meriți! O mamă fericită = un copil fericit.

   2. Poți merge la procedurile de înfrumusețare de altă dată fără să fugi ca iepurele din "Ну, погоди!". Meriți să te tunzi, să îți vopsești părul, să îți faci manichiura - relaxată știind că bebelușul tău are porția de vitamine la un pas distanță.

   3. Teatru, film, o cafea cu o prietenă pentru a-ți încarca bateriile?! Acum e mult mai ușor.

Poți să te bucuri de maternitate dacă depui un pic de efort la început.

   4. Datorită faptului că aveam lapte congelat, am putut merge cu gașca noastră de prieteni într-o călătorie de o zi în Odessa, înainte ca unul dintre ei să emigreze. Ne-am distrat pentru ultima dată ca pe timpuri.

 

   Mult succes și sper mult că ți-a fost util acest articol. Distribuie-l sau etichetează în comentarii o viitoare/o proaspătă mămică pentru a o ajuta să prevină depresia postnatală care, deseori survine și din cauza deconectarii de la lumea înconjurătoare atunci când se naște bebe.

 

P.S. Eu nu sunt expert în alăptare. Tot ce am scris mai sus e luat din proprie experiență și din surse veridice din informație. Pentru oricare alte întrebări, recomandări, își recomand să vizitezi site-ul mamicaalapteaza.md , iar dacă ai nevoie de susținere și îndrumare, aderează la Grupul de susținere Mămica Alăptează de pe Facebook.

S-ar putea să te intereseze și:

Varicela. Doi copii. O săptămână fără verde de briliant sau alte medicamente. Experiența noastră.

February 20, 2020

deschide articolul

Confesiuni de mamă: Nu eram bine iar rolul de mamă îmi părea foarte greu de trăit. Am făcut multe greșeli, am urlat la copilul meu, am ridicat mâna la el...

December 1, 2020

deschide articolul