A le inspira băieților pasiunea pentru lecturi a fost dintotdeauna o prioritate pentru mine. Asta pentru că, cine sunt astăzi, în mare parte, se datorează cărților descoperite și devorate la momentul potrivit în viață.
Formule magice, cărți care să vă vrăjească copilul și să-l țină cu urechile ciulite ore întregi nu cunosc, acesta oricum, într-un final, va face ceea ce vede la părinții lui. Deci dacă sunteți mereu curioși, deschiși la minte și setoși după cunoștințe, cel mai probabil veți dezvolta aceleași deprinderi în piciul vostru.
Cam de când David avea 10 luni, i-am cumpărat primele cărți cartonate cu imagini mari. Evident, multe dintre ele erau cercetate întâi gustativ, dar etapa asta se termină cam pe la 1 ani și 4 luni. Anume în jurul acestei vârste am dezvoltat rutina de a citi povestea de seară. La început, evident nu avea răbdare să o asculte pe toată, dar dacă părintele oscilează cu vocea și reușeste să-i stârnească interesul copilului, eventual acestuia ajunge să-i placă. Faceți-o neapărat cu regularitate, doar consecvența aduce rezultate. Noi nu avem televizor iar acces la desene animate copiii au limitat, în mare parte cu unul dintre noi alături urmărind împreună cu ei, deci ei dintotdeauna și-au potolit setea de imagini și povești din cărți.
Un alt aspect pe care îl consider important e selectarea cu grijă a ceea ce ajunge în biblioteca copiilor. Sunt mii de cărți pe rafturile magazinelor iar părinții sunt gata să dea și ultimii bani pentru a-și face odraslele fericite. Toate sunt colorate și le stârnește entuziasmul picilor totuși, la o răsfoire rapidă, putem ușor identifica zeci de mesaje inadecvate transmise prin intermediul a ceea ce avea ca scop educarea tinerii generații. Faceți-vă timp să citiți fiecare carte pe care o cumpărați copiilor și să vă întrebați dacă lecția pe care o transmite corepunde cu cea pe care vreți ca micuțul să o internalizeze, dacă ilustrațiile sunt prietenoase și dacă valorile pe care le va absorbi corespund cu cele ale familiei voastre.
Pe vremea când cochetam cu creare de content pentru YouTube (hmmm…poate să revin la acel format, huh?), v-am arătat 10 cărți #musthave în biblioteca fiecărui copil de la 2-5 ani. Găsiți lista întreagă de recomandări și imagini din interior aici .
Recent, prietenii de la elefant.md, știindu-mi criteriile de selecție a cărților, le-au livrat băieților o serie proaspăt apărută de poveși intitulată “O inimă de Broscuță”, scrisă de Gheorghe Vîrtosu.
-Noi avem cărți noi, cărți noooooi! Uite, Mark!
Ia două dintre ele din lădiță și fuge în bucătărie entuziasmat:
-Vreau tati să-mi citească! Hai, îmi citești?!
Și a urmat aproape o oră de liniște.
Cam asta a fost reacția lui David imediat ce a intrat în casă de la grădiniță și a văzut colecția.
Răsfoind fiecare dintre cele cinci volume, am trecut printr-un amalgam de stări: de la admirație, la negare și pe alocuri dezgust. Cumva m-am obișnuit cu un limbaj dulce iar aici unele formulări sunt destul de deocheate. Totuși, cantitatea mesajelor valoroase din cărți m-au surprins plăcut. Efectiv la fiecare pagină ai despre ce discuta și dezbate cu copilul tău, sunt zeci de parabole pe care să le transpui în viața reală. Fratele meu la fel este un cititor înrăit și i-am împrumutat colecția pentru că îmi place să abordez diverse subiecte cu el. Până primesc un feedback de la el despre această colecție, prindeți alte câteva tips-uri pentru a încuraja lectura în copiii voștri:
Oricare ar fi vârsta copilului dvs, dacă până acum cititul nu a fost o prioritate în familia dvs, puteți începe chiar de azi a fi mai intenționat în a-i dezvolta acest obicei iar rezultatele nu vor întârzia să apară. Evident, e un proces, dar ce deprindere bună nu ia timp?! Aveți răbdare și savurați procesul. Pe termen lung, dragostea pentru lectură e unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care i-l puteți face.
Cei pasionați de cărți, cam pe la ce vârstă ați început a le citi picilor? Ce alte tips-uri implimentați pentru a-i ține interesați?
S-ar putea să te intereseze și:
Podcast-urile. Învață GRATUIT oricând și oriunde.
March 20, 2020
deschide articolul6 tips-uri ca să-ți faci mai mult timp pentru lecturi
December 31, 2017
deschide articolul