Cum să le dezvoltăm copiilor dragostea pentru lectură?

December 16, 2020
Cărți

    A le inspira băieților pasiunea pentru lecturi a fost dintotdeauna o prioritate pentru mine. Asta pentru că, cine sunt astăzi, în mare parte, se datorează cărților descoperite și devorate la momentul potrivit în viață.
    Formule magice, cărți care să vă vrăjească copilul și să-l țină cu urechile ciulite ore întregi nu cunosc, acesta oricum, într-un final, va face ceea ce vede la părinții lui. Deci dacă sunteți mereu curioși, deschiși la minte și setoși după cunoștințe, cel mai probabil veți dezvolta aceleași deprinderi în piciul vostru.

    Cam de când David avea 10 luni, i-am cumpărat primele cărți cartonate cu imagini mari. Evident, multe dintre ele erau cercetate întâi gustativ, dar etapa asta se termină cam pe la 1 ani și 4 luni. Anume în jurul acestei vârste am dezvoltat rutina de a citi povestea de seară.  La început, evident nu avea răbdare să o asculte pe toată, dar dacă părintele oscilează cu vocea și reușeste să-i stârnească interesul copilului, eventual acestuia ajunge să-i placă.  Faceți-o neapărat cu regularitate, doar consecvența aduce rezultate. Noi nu avem televizor iar acces la desene animate copiii au limitat, în mare parte cu unul dintre noi alături urmărind împreună cu ei, deci ei dintotdeauna și-au potolit setea de imagini și povești din cărți.

    Un alt aspect pe care îl consider important e selectarea cu grijă a ceea ce ajunge în biblioteca copiilor. Sunt mii de cărți pe rafturile magazinelor iar părinții sunt gata să dea și ultimii bani pentru a-și face odraslele fericite. Toate sunt colorate și le stârnește entuziasmul picilor totuși, la o răsfoire rapidă, putem ușor identifica zeci de mesaje inadecvate transmise prin intermediul a ceea ce avea ca scop educarea tinerii generații. Faceți-vă timp să citiți fiecare carte pe care o cumpărați copiilor și să vă întrebați dacă lecția pe care o transmite corepunde cu cea pe care vreți ca micuțul să o internalizeze, dacă ilustrațiile sunt prietenoase și dacă valorile pe care le va absorbi corespund cu cele ale familiei voastre.

    Pe vremea când cochetam cu creare de content pentru YouTube (hmmm…poate să revin la acel format, huh?), v-am arătat 10 cărți #musthave în biblioteca fiecărui copil de la 2-5 ani. Găsiți lista întreagă de recomandări și imagini din interior aici .

    Recent, prietenii de la elefant.md, știindu-mi criteriile de selecție a cărților, le-au livrat băieților o serie proaspăt apărută de poveși intitulată “O inimă de Broscuță”, scrisă de Gheorghe Vîrtosu.

-Noi avem cărți noi, cărți noooooi! Uite, Mark!
Ia două dintre ele din lădiță și fuge în bucătărie entuziasmat:
-Vreau tati să-mi citească! Hai, îmi citești?!

Și a urmat aproape o oră de liniște.
Cam asta a fost reacția lui David imediat ce a intrat în casă de la grădiniță și a văzut colecția.

    Răsfoind fiecare dintre cele cinci volume, am trecut printr-un amalgam de stări: de la admirație, la negare și pe alocuri dezgust. Cumva m-am obișnuit cu un limbaj dulce iar aici unele formulări sunt destul de deocheate. Totuși, cantitatea mesajelor valoroase din cărți m-au surprins plăcut. Efectiv la fiecare pagină ai despre ce discuta și dezbate cu copilul tău, sunt zeci de parabole pe care să le transpui în viața reală. Fratele meu la fel este un cititor înrăit și i-am împrumutat colecția pentru că îmi place să abordez diverse subiecte cu el. Până primesc un feedback de la el despre această colecție, prindeți alte câteva tips-uri pentru a încuraja lectura în copiii voștri:

 • Simplificați-vă casa.
  Un spațiu organizat îi va permite unui copil să observe cărțile și să fie mai atent în timpul poveștii.
 • Limitați accesul la gadget-uri.
  Cărțile nu pot concura cu un televizor sau computer; opriți aceste dispozitive de dependență care pot suprastimula un copil.
 • Dăruiți-le copiilor cărți.
  Când prietenii și rudele solicită sugestii de cadouri, puneți cărți pe lista de dorințe.
 • Citiți cu copilul în fiecare zi.
  Alocați cel puțin 15-20 de minute pe zi lecturii. Conform cercetărilor, citirea cu voce tare este cea mai importantă activitate care accelerează dezvoltarea limbajului la copii și îmbogățește vocabularul.
 • Apelați la povești pentru răspunsuri și sprijin.
  Copilul va merge curând la grădiniță? Citiți cărți despre adaptarea la grădiniță.
  O persoană dragă a murit recent? Citiți despre modul în care personajele din cărți au trăit durerea.
  Când împărtășiți povești relevante copiilor, cărțile devin un mecanism sănătos de gestionare a situațiilor noi și emoțiilor copleșitoare.
 • Descoperiți povești noi prin cărți audio.
  Cărțile audio sunt o modalitate excelentă de a le face cunoștință copiilor cu o varietate de istorioare noi și a le stimula imaginația. Băieții noștri adoră poveștile dulci de la Domnița pe care le ascultăm cu regularitate în weekend și la drumuri lungi.
 • Citiți cartea apoi vizionați împreună desenul animat/filmul.
  Noi avem întreaga colecție de cărți Disney și cel puțin o dată pe lună citim o poveste din ele, iar după, instalăm proiectorul, facem popcorn și ne organizăm un movie night. E unul dintre ritualele preferate ale băieților.
 • Transformați vizitele la bibliotecă în aventuri pe care copiii să le aștepte cu nerăbdare.
 • Inventați povești împreună!
  Copiii adoră atunci când părinții își pun în funcțiune imaginația creând personaje și istorii interesante.
 • Oferiți o varietate de cărți pentru a încuraja lectura.
  Și aici, nu pot să nu-l citez pe autorul James Patterson care a punctat atât de frumos un adevăr: "Nu există copii care urăsc lectura. Există copii cărora le place să citească și copii care citesc cărți greșite."

    Oricare ar fi vârsta copilului dvs, dacă până acum cititul nu a fost o prioritate în familia dvs, puteți începe chiar de azi a fi mai intenționat în a-i dezvolta acest obicei iar rezultatele nu vor întârzia să apară. Evident, e un proces, dar ce deprindere bună nu ia timp?! Aveți răbdare și savurați procesul. Pe termen lung, dragostea pentru lectură e unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care i-l puteți face.

    Cei pasionați de cărți, cam pe la ce vârstă ați început a le citi picilor? Ce alte tips-uri implimentați pentru a-i ține interesați?

S-ar putea să te intereseze și:

6 tips-uri ca să-ți faci mai mult timp pentru lecturi

December 31, 2017

deschide articolul

Podcast-urile. Învață GRATUIT oricând și oriunde.

March 20, 2020

deschide articolul