Când și DE CE sărbătorim Crăciunul?

January 7, 2018
De toate câte un pic

    “25 decembrie…7 ianuarie. Offff, mă zăpăcesc toate sărbătorile astea una după alta. Nici nu știi ce și când să sărbătorești. Iată de ce nu este o singură dată corectă pentru a celebra Crăciunul?! Stil nou, stil vechi, cine le inventează pe toate?!”. Eu replici de astea aud an de an în ajunul Crăciunului și sunt sigură că și voi ați auzit măcar odată.
    De câțiva ani, Crăciunul pe stil nou a început să fie celebrat și la noi, avem zi liberă de la lucru, localurile fac menu și program special pentru cei care iubesc să “tusească “ de 2 ori, o dată cu europenii /americanii și cealaltă dată, pe 7 ianuarie cu rușii — de cele mai multe ori, la bunica în sat. Ciocnind o cupă de șampanie scumpă sau un pahar de vin roșu de casă, moldovenii își urează tradiționalul “Crăciun fericit!”, apoi toastul continuă cu “Multă sănătate, pace și fericire! Bine v-am găsit sănătoși și La mulți ani!”. Norocoșii au parte și de colindători care cântă ceva despre nașterea Salvatorului, despre un grajd, Betleem, magi, Maria și Iosif — scenă pe care o vedem în doi timpi și trei mișcări pe Instagram. Câteva ore mai târziu, care mai treji, care mai puțin, toți se îndreaptă spre casele lor mulțumiți că s-au distrat pe cinste (pe 25 decembrie) și și-au revăzut rudele (pe 7 ianuarie).

    Așa arăta și pentru mine Crăciunul de când mă țin minte, până în ziua în care m-am întrebat serios: “Ce sărbătoresc EU de Crăciun?”.

    Căutarea mea a durat. Nu o zi, nu două, ci luni, ani în care am citit despre acel Isus născut în grajd, în care am întrebat diverși oameni despre El, în care am răscolit ce spune istoria despre această persoană remarcată care a schimbat cursul istoriei. Și am găsit...iar din momentul în care am ales să cred în existența celui care s-a născut de Crăciun și să iubesc așa cum El ne învață, de atunci, Crăciunul pentru mine înseamnă altceva. Nu șampanie, nu vin, nu tort, cozonaci, colindători, rude, ci altceva. Crăciunul e nașterea Lui, în inima mea.

    Pe toate felicitările, panourile publicitare, noaptea în care s-a născut Isus arată magic. Un grajd curat plin cu paie galbene, văcuțe și măgăruși drăgălași ce stau cuminți lângă Iosif și Maria care zâmbitoare îl ține în brațe pe pruncul Isus înfășurat într-o plapumă de un alb imaculat, iar la picioarele lor trei magi li se închină cu fețele pline de bucurie. Anume AȘA își imaginează cei mai mulți oameni că a avut loc nașterea lui Isus.

    Știți cum a fost DE FAPT acea noapte?! Deloc magică. Maria și Iosif călătoreau spre Betleem, orașul de baștină a lui Iosif, pentru că Cezar August dăduse porunca să se facă recensământ în țară. După o lungă călătorie pe măgar, Mariei (cel mai probabil) i s-au început contracțiile. În Betleem, pentru că mulți oameni veniseră să se înregistreze, Iosif nu găsise nici o gazdă pentru ei, de aceea acceptase să petreacă noaptea într-un grajd. Acolo, după dureri și chinuri insuportabile, Maria, avându-l ca moașă pe soțul său, îl naște pe Isus. Eu nu pot nici să îmi imaginez cu ce i-au tăiat cordonul ombilical, în ce l-au învelit, ce au simțit acei părinți în acele momente. Să naști un copil în așa condiții deplorabile, într-un grajd cu miros insuportabil de urină și bălegar de vaci, să nu ai plapume curate pentru pruncul tău și pentru tine… acea noapte nu a fost nici pe departe așa cum o auzim în colinde, o vedem în cărți.

    Așa s-a născut Cel care 33 de ani mai târziu a suferit și a murit pe cruce pentru păcatele noastre. Asta sărbătorim de Crăciun — nașterea lui Isus, fiul lui Dumnezeu. Ne bucurăm, colindăm, pentru a transmite și altora vestea bună, dar haideți să ne facem timp pentru a onora cu adevărat pe Cel a cărui zi de naștere e azi. Să îi mulțumim pentru că a venit așa de umil în lumea aceasta, pentru că a ales să se nască nu într-un palat, unde noi, oamenii de rând să nu avem acces, ci într-un grajd, arătându-ne că măreția se naște din umilință.

  Și acum, mai contează oare CÂND sărbătorim Crăciunul sau PE CINE sărbătorim de Crăciun?! Eu îl celebrez pe Isus, și pe 25 decembrie, și pe 7 ianuarie și în fiecare zi.

Crăciun fericit și ție!

S-ar putea să te intereseze și:

Despre publicitatea pe Instagram

May 28, 2020

deschide articolul

Paștele. Între tradiții și adevărata semnificație a sărbătorii

April 7, 2018

deschide articolul