Citește, oricând și oriunde. Aplicații utile pentru iubitorii de lecturi.

January 9, 2019
Parenting

    Cum am început să iubesc să citesc?

    Eu nu mereu eram pasionată de citit, deși citeam toate lecturile obligatorii pe care le aveam la limba română. Dragostea pentru cărți mi-a apărut pe la vârsta de 16 ani, când am devenit parte a unui club de dezvoltare personală pentru adolescenți. Acolo, am făcut prima dată în viață cunoștință cu un antreprenor care ne-a spus ceva ce mi-a schimbat complet percepția asupra lumii: "Tot ce am devenit în viață, toate succesele pe care le-am obținut, sunt datorită cărților pe care le-am citit. Anume ele m-au ajutat să îmi setez scopuri corect, să perseverez, m-au condus către persoane potrivite și mi-au deschis orizonturi către întreaga lume". Clubul la care mergeam avea și o bibliotecă bogată. Timp de un an, am devorat tot ce era acolo: începând cu Robert Kiyosaki și terminând cu Barack Obama (carte de memorii). Apoi am devenit mai selectivă, nu mai citeam orice îmi cădea în mâini, mai ales de când sunt mamă și timpul îmi este limitat, nu vreau să îl dedic unei cărți rele.

 

    Cum să devii un #bookworm și tu?

    Fă-ți account pe Goodreads - aplicația care te ajută să contabilizezi cărțile pe care le-ai citit și să îți faci o lista cu cele pe care vrei să le citești. Goodreads este locul de întâlnire a iubitorilor de lecturi, un fel de Facebook, doar că despre cărți. Acolo, pe lângă cele mai relevante detalii despre anumite cărți (nr. de pagini, rezumatul, autorul, etc), poți vedea review-urile și părerile altor oameni despre ele, poți urmări ce citesc/vor să citească prietenii tăi și multe alte opțiuni bune.

La fiecare început de an, Goodreads te provoacă să îți setezi un #readingchallenge - câte cărți vrei să citești anul acesta. Apoi, cu fiecare carte citită, ei îți arată pe o axă, cît de aproape ești de scopul tău. Motivant, nu?!

Descarcă-ți aplicația și setează-ți și tu câte carți vrei să termini până în decembrie 2019. Adaugă-mă în prieteni (Diana Ivanov) și hai să ne încurajăm reciproc.

     Cum aleg ce carte să citesc?

    Aproape orice carte care imi este recomandată, o caut pe Goodreads. Dacă îmi place despre ce e și dacă a citit-o multă lume, mă apuc de ea.

Acum optez preponderent pentru non-ficțiune pentru că învăț multe lucruri practice. Am avut o perioadă când citeam clasică (Dostoevski, Dickens, Eyre) ca să fiu în rând cu lumea și să pot să duc o conversație cu persoane pasionate de așa gen. Eu citesc 2-3 cărți paralel, una în format fizică, ziua de obicei, și alta în format electronic - noaptea, căci am lumină pe Kindle.

Apropo, îți recomand din suflet să jertfești ceva leuți pentru un Kindle, e o investiție pe viață. Ca să economisești, cumpără-l din afara țării cu o ocazie anumită, de Paști, Black Friday sau Crăciun - vei prinde o reducere bunicică (prietena mea a luat ultimul model de Kindle de Black Friday cu 79 euro - el costa 150).

 

    De unde iau cărți?

    Eu nu prea cumpăr cărți fizice. De ce?!

-E mai scump decât a cumpăra cărți electronice.

-Încercăm să fim mai prietenoși cu mediul citind cărți electronice.

-De când am copii, mult din bugetul pentru cărți este investit în enciclopedii și cărți de povești.

-Ne-am mutat de 3 ori de când ne-am casătorit. Ultima dată, după 5 lăzi pline cu cărți cărate după noi (alte 3 am dăruit), mi-am promis că voi reduce considerabil cumpăratul cărților fizice.

    Dacă totuși am de cumpărat cărți, le comand de pe elefant.md . E mult mai ieftin decât în librăriile noastre și e destul de comod, comanzi online, aștepți 5-7 zile și primești notificare prin sms când ajung cărțile. Le achiți la livrare.

     Cărți electronice în engleză le descarc de pe b-ok.org (în țările în care pirateria e bine controlată, cel mai probabil, nu veți putea accesa acest site). Cărți în română găsesc pe 101books.ru sau cu un simplu search pe Google.

 

    Aplicații utile GRATUITE pentru citit

    De când am descoperit aplicația pentru calculator Calibre, viața mea de cititor s-a simplificat dramatic. Multe cărți le găseam în PDF. Pe Kindle e foarte incomod să citești în acest format, e micuț și te dor ochii (și nervii). Calibre mă ajută nu numai să convertesc cărțile în .epub sau .mobi, dar și să le transfer foarte ușor în Kindle. Vedeți în acest tutorial EN sau RU cum să folosiți aplicația. Dacă vă e lene să priviți sau nu înțelegeți, descărcați programa și, методом "тыка”, descoperiți-o singuri. Eu așa am făcut, nu e mare informatică acolo.

 

    Dacă nu am carte electronică, cum să citesc?

Am găsit pentru voi 2 aplicații minunate, gratuite și extrem de simple pentru a citit cărți la telefon.

Pentru Android, descarcărcați Moon+ Reader.

Pentru IOS, vedeți Marvin Classic sau Books care este deja preinstalat în Iphone.

Puneți cărțile într-un file Dropbox sau pe Google Drive și le puteți deschide în orice moment.

O veste bună: Marvin poate fi sincronizat cu Calibre. Vedeți în acest tutorial cum.

    Știu, pentru cei ca mine, care nu prea prietenesc cu tehnica, pare foarte complicat ce am scris eu aici. În realitate NU e. O oră maxim vă va lua să instalați toate aplicațiile și să puneți pe roate procesul citirii, ulterior, vă va fi muuult mai ușor. Câteva click-uri și cartea va fi deja la voi în telefon/Kindle.

S-ar putea să te intereseze și:

"Nu e al tău!"

August 14, 2019

deschide articolul

Școala-acasă: mituri, realități și provocări. Interviu cu Președinta Asociației Homeschooling

September 19, 2018

deschide articolul