6 tips-uri ca să-ți faci mai mult timp pentru lecturi

December 31, 2017
Cărți

    "Eu NU am timp să citesc! " - această afirmație am auzit-o de zeci de ori de la diferiți oameni, studenți, mame aflate în concediu de maternitate, angajați full-time, persoane cu grafic flexibil de muncă, ș.a.
   Mulți însă cred că atunci când stai acasă cu un bebeluș ai o tonă de timp liber și poți face tot ce înainte nu reușeai. Astfel, când vine vorba de lecturi, toți sar: “Ei, dacă aș sta și eu ca tine în concediu… Normal că tu citești, ce altceva mai ai de făcut?!…iată când o să am și eu un copil, o sa mă apuc și eu serios de citit.” Really?!
   E vorba despre priorități și disciplină. Nimic mai mult.   În continuare, vă voi împărtăși câteva tips-uri care m-au disciplinat să citesc aproape atât cât mi-aș dori.

    1. Fă din citit o PRIORITATE
   Unica perioadă a zilei când pot citi sunt orele în care copiii dorm. Atunci, chiuveta poate fi plină cu vase, podeaua neaspirată, mâncarea neterminată, dar eu îmi fac o cafea și savurez o carte bună. Prefer să fac celelalte lucruri, care tot sunt importante, cu piciul în brațe, decât să renunț la timpul meu de lectură.

    2. Îndepărtează tot ce îți sustrage atenția
   Să vă mărturisesc ceva : și pentru mine o oră pe care o petrec pe Facebook trece ca 5 minute. Și încă ceva, atunci când îmi spun ca intru doar pe 2 minute, mereu găsesc ceva atât de interesant și important ca rămân online muuuult mai mult decât am planificat. De aceea, într-o zi, mi-am șters aplicația de Facebook și am decis să intru de pe browser doar de 2–3 ori pe săptămână. Imediat am observat cât de mult timp liber mi-a apărut, timp pe care îl dedicam cititului. Televizor nu avem, telefonul îl pun deoparte, deci am cel puțin o oră pentru lecturi.

    3. Setează-ți un Reading Challenge
   Deja al doilea an consecutiv, inspirată de Elena Putina — un omuleț mega creativ la fel de pasionat de cărți ca și mine (poate chiar mai mult), îmi setez pe Goodreads.com un Reading challenge.
   La sfârșitul lui 2016, când ma gândeam cite cărți voi putea citi în 2017, fiind acasă cu un pici neastâmpărat de un an și având aproape toate după-amiezile din săptămână ocupate, am setat provocarea de 30 cărți. Spre surprinderea mea, am întrecut propriile așteptări citind 41!) Yeey)😊
   Goodreads e tare motivant. La sfârșitul anului, ai o sinteză superbă a lecturilor, începând de la cite pagini ai citit în total, care e cea mai populară / groasă carte citită de tine și terminând cu cea căreia i-ai dat cea mai mică /mare notă. Poți reveni oricând la ea și vedea în ce an de ce cărți erai pasionat/ă.

    4. Alătură-te unui Club de Lectură
   Împreună cu mai multe doamne de la noi și de peste hotare, ne adunăm o dată la 2 săptămâni la o cafea /limonadă pentru a discuta o carte (aleasă în prealabil și citită de fiecare dintre noi). Nu o dată mi s-a întâmplat să nu-mi placă o anumită carte, ca după o analiză / discuție mai amănunțită din cadrul clubului, să mă îndrăgostesc de ea.
   Un Book Club nu doar te motivează sa citești cărți regulat, ci te ajuta să descoperi autori pe care, în mod normal, nu i-ai alege singur. În plus, noi, membrele, am devenit foarte atașate una de alta și așteptăm de fiecare dată cu nerăbdare următoarea întâlnire.

   Înspirată de clubul de lectură din care fac parte deja de 5 ani, am creat la început de 2019, un club similar pentru mamele din Moldova. Ne adunăm o dată pe lună, fără pici, la o cafea și discuții calde. În cadrul întâlnirii, discutăm o carte de parenting pe care toate am lecturat-o concomitent ca să înțelegem cum putem aplica principiile explicate de autor în viața de zi cu zi ca să devenim cei mai buni părinți pentru copiii noștri. Dacă îți place conceptul și vrei să ni te alături, scrie-mi, iar eu cu drag îți voi da toate detalii.

    5. Ia-ți un Kindle (carte electronică) cu lumină
  Soțul meu este cel mai mare fan al meu în orice domeniu de care eu sunt pasionată. Astfel, pentru a mă susține și în legătură cu cititul, mi-a cumpărat anul trecut un Kindle nou (cel vechi al meu nu îmi permitea să citesc la întuneric). I swear, he couldn’t find a better Christmas gift for me)❤️

   6. Fii în continuă dezvoltare! Devino cea mai bună versiune a ta!
   Eu sunt un om care adoră să cunoască oameni noi și să se implice în noi aventuri. Lecturile mă ajută de fiecare dată să găsesc teme comune de discuție cu persoane din diferite domenii și sa creez legături long-term.   Da, știu! Noi toți avem activități și ziua are doar 24h care mereu par a fi insuficiente. Dar dacă fiecare dintre noi ar pune deoparte măcar 30 min-45 minute pentru o carte bună, ce muulte s-ar schimba. Nu e imposibil, deci sper că trucurile mele vă pot inspira de unde să găsiți acele minute prețioase.

   Acum, când ceasul ticăie ultimele ore din acest an, e cel mai potrivit moment pentru a pune pe foaie scopurile noastre pentru anul care vine. Vă doresc ca, pe lângă câte kg veți da jos, câte ori pe săptămână veți face ore de engleză sau câte țări veți explora, să decideți serios și câte cărți veți citi în norocosul an care ne bate la ușă.
    La mulți ani!)

S-ar putea să te intereseze și:

Desene animate pentru a crește copii cu caractere puternice

April 4, 2021

deschide articolul

O carte de căpătâi pentru orice părinte: "Parenting Conștient" de Susan Stieffelman

April 16, 2019

deschide articolul