Adevărul din spatele fotografiilor frumoase de familie

March 25, 2018
Maternitate

    Cu toții știm acele poze superbe cu bebeluși adorabili și familii fericite făcute într-o locație de vis de către un fotograf profesionist. Fie că e Crăciunul sau ziua de naștere a copilului, noi, părinții ținem neapărat să închiriem un studio magic decorat, să ne îmbrăcăm la patru ace și să fim modele în fața camerei pentru o oră. Rezultatul este rupt din poveste. Dar ce se întâmplă cu adevărat în spatele camerelor? Cum decurge ziua pînă la ședința foto, în timpul și după ea? Vă voi povesti în cele ce urmează.

 

    Pe 28 martie 2017, David urma să împlinească un an. Ca toată lumea, am găsit cel mai frumos studiou din oraș, am contactat un fotograf pentru a stabili detaliile ședinței foto și eram foarte entuziasmată de ce avea să urmeze. Cam cu 2 zile înainte, a început panica.

    Cum să mă duc eu la fotosesesiune, să dau un pumn de bani și să nu am nici o idee originală.

    Am răscolit Pinterest și după ce am găsit vreo 2 idei frumușele, m-am apucat de lucru. Am comandat un tort, am cumpărat baloane, am printat cifre. 

    Buuuun, mai departe. În ce să ne îmbrăcăm? Că doar nu o să mergem în haine de zi cu zi, hai să găsesc ceva care să se asemene cromatic tuturor membrilor familiei, că așa e moda. Și nu un outfit, dar vreo 2 -3 să pară că îs zile diferite (de parcă lumea nu înțelege că e aceeași tema 🤦‍♀).

    Studioul era rezervat la 11. David pe atunci avea 2 reprize de somn (pe lângă somnul de noapte), la 9 și la 1:30. Ca să îl prind în dispoziție, trebuia să mă pornesc exact când se trezea, altfel aș fi ruinat tot. 

    Îl adorm la 9 cu gândul ca într-o oră, reușesc să mă machiez și să îmi buclez părul. Aha, фигушки. David avea alte planuri. Peste 20 min s-a trezit. Merg să îl adorm înapoi cu jumătate de cap buclat și jumătate nu. Offff! Cu chiu cu vai reușesc sa termin să mă aranjez,  înhăț câteva lucruri și fuga în mașină. Pentru cei care nu știau, David face parte din copii unul la un milion care urăște să meargă cu mașina (acum e mai bine, Slavă Domnului). Până la Rîșcanovca din Centru am circulat cu "muzică" (adică el a plâns mai tot drumul). 

    Ajungem la destinație. Start cronometru. Cât soțul umflă baloane încerc să fac câteva poze cu piciul care nu prea are chef să zâmbească așa ca în fotografiile pe care le-am văzut pe net. O oră ne maimuțărim la David ca să prindem câteva cadre bune. Cînd să facem poze cu torta, облом. Nu numai că David începe a plânge că nu vrea tichia pe cap dar nici nu prea entuziasmat răscolește în tort. Offff. Mai avem 5 minute și el nu cooperează deloc. Idee nu am cum, dar cumva au ieșit câteva poze bune. 

    Mai pe scurt, au mai fost câteva momente care nu au mers conform planului, dar articolul ar fi prea lung dacă povestesc tot)

 

    Ce am învățat din experiența asta?

    1. Aproape nimic nu va merge conform planului, nu avea așteptări prea mari de la copilul tău.

    2. Nu planifica o sesiune îndelungată, copilul obosește repede.

    3. Aproape sigur ceva neașteptat se va întâmpla. Ține-te în mâini, nu striga la soț sau la copil. De reacția ta depinde restul fotosesiunii.

    4. Ia ceva distracții cu tine care îi plac copilul. În cazul nostru au fost câteva cărți, niște biscuiți de ronțăit și o mașinuță.

    5. Nu merge la fotograf după fiecare poza să vezi dacă ai ieșit bine. Timpul zboară repede și tu iai din secunde prețioase.  


   Oricât de greu e în acele clipe, fotosesiunile profesionale își merită efortul și banii. Ele capturează familia voastră într-o anumită etapă a vieții și sunt aproape unica ocazie de a vă avea pe toți împreună în câteva fotografii care peste ani vor avea mare valoare.


    Notă, pe final de 2019: Eu am cam obosit de pozele tipice făcute în studio, n-am nici o emoție când le privesc, și am decis de la o vreme să capturăm momentele naturale pe cale le trăim, invitând un fotograf talentat acasă sau ieșind la natură cu băieții. Rezultatul e de fiecare dată MAGIC!

S-ar putea să te intereseze și:

Iartă-mă, primul meu copil...

October 4, 2018

deschide articolul

#jurnaldecarantina #scrisoarea1

March 17, 2020

deschide articolul