O casă care respiră. 5 tips-uri de a-ți organiza spațiul și a scăpa de lucrurile inutile de la Marie Kondo.

Minimalism & Consumerism Conștient

    Toamna își intră în forță iar asta înseamnă migrarea de la garderoba de tricouri, fuste și șorți, la cea de blugi, cardigane și rochii călduțe. De când mă țin minte, acest proces nu a fost niciodată unul dintre preferatele mele. Asta pentru că aveam o tonă de haine care trebuiau duse din dulap în debara și invers iar în final, purtam doar câteva numărate pe degete pe tot parcursul sezonului rece. Realitatea a luat o altă întorsătură după decluttering-ul de anul trecut și îmbrățișarea stilului de viață minimalist. Acum am strict obiectele care-mi plac și le port cu plăcere, puține dar bune. Și pentru că trăiesc beneficiile unui spațiu curat și liber de obiecte în exces, sunt extrem de recunoscătoare pentru felul în care s-a schimbat viața mea din acel moment, am să vă împărtășesc câteva din principiile împrumutate din cartea lui Marie Kondo "Magia Ordinii" pe care le puteți implimenta chiar astăzi pentru a vă elibera și organiza casa.

     1. Scapă de obiectele inutile înainte de a începe depozitarea/aranjarea (recuperează spațiul de stocare pe care îl ai deja).

    „Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac indivizii atunci când se apucă de curățenie e că depun un efort colosal pentru a depozita lucruri pe care poate nici nu și le mai doresc sau care nu le mai trebuiesc.”, spune Kondo. Cine dintre noi nu s-a plâns măcar o dată că are nevoie de mai mult spațiu în dulap în condițiile în care purtăm doar 10 din cele 100 de articole într-o rotație regulată?

    „Înainte de a lua în considerare depozitarea”, continuă ea, „scoateți toate bunurile dvs. de unde sunt păstrate în prezent. Țineți-le în mână unul câte unul în timp ce vă întrebați:„ Chiar am nevoie de asta?” sau „Îmi provoacă bucurie acest obiect?”. Răspunsul sincer va determina soarta acelui obiect.

    Într-adevăr, e provocatoare scoaterea tuturor lucrurilor și sortarea lor, dar veți ajunge să scăpați de atâtea obiecte inutile, încât finalul își va merita efortul și timpul.

    2. Depozitează obiectele pe categorii

    Destul de auto-explicativ: cămășile la cămăși, pantalonii la pantaloni, cablurile electrice la cabluri electrice. În acest fel, nu va mai apărea niciodată întrebarea cu privire la unde naiba este lucrul pe care îl cauți atunci când ai nevoie de el. Când se ajunge la diversele obiecte necesare dar în exemplare unice din sertarul din hol - pe care Kondo îl numește komono - ea recomandă să le sortezi pe categorii (de exemplu, orice și tot de ce ai nevoie pentru a scrie o scrisoare pot merge în cutia denumită „papetărie”).

    3. Configurează-ți spațiul cu ajutorul cutiilor

    Ținând cont de ușurința de utilizare și de accesibilitate, folosește cutii pentru a transforma sertarele, dulapurile și rafturile în mici paradisuri. Fii creativ! Cutiile pot delimita spațiul într-un sertar - șosetele - într-una lenjeria - în cealaltă - sau pot fi folosite drept containere ordonate pe un raft. Când depozitați îmbrăcămintea, utilizați cutii mari pentru blugi și pulovere, cutii de dimensiuni medii pentru tricouri și pantaloni scurți și mici pentru lenjerie. Acest principiu ne-a simplificat mult procesul de organizare în camera copiilor: am luat de la Metro câteva cutii rezistente din plastic și sortăm jucăriile per categorie în ele. Și dacă prima perioadă trebuia noi să-i ajutăm, acum se descurcă de minune singuri.

    4. Nu confunda obiectele cu amintirile

    Unii oameni păstrează sute de chițibușuri inutile pentru că se tem că vor pierde istoria dacă vor scăpa de ele. Mansardele și subsolurile sunt pline de cutii cu caiete din liceu, tot felul de badge-uri de la conferințe, haine ale copiilor. Îmi place cum argumentează Kondo debarasarea de aceste obiecte: „Păstrarea amintirilor lucrurilor pe care altfel le-ai uita te poate împiedica să te deplasezi spre viitor. Oricât de minunate erau timpurile, nu poți trăi în trecut. Ar trebui să trăiești pentru tine, nu pentru un viitor străin sau pentru sinele tău de câțiva ani în urmă. Bucuria și emoția pe care le simțim aici și acum sunt mai importante. Amintirile cu adevărat prețioase nu vor dispărea niciodată, chiar dacă aruncați obiectele asociate lor.”

    5. Cumpără doar ceea de ce ai nevoie cu adevărat

    Deși principiul central al filosofiei KonMari ne îndeamnă să ne înconjurăm de lucruri care ne aduc fericire, aceasta nu e suficient ca să aducă o schimbare în locuințele noastre pe termen lung. Azi ne place un pulover, mâine o pereche de pantofi, poimâne alt chițibuș și în câteva săptămâni ajungem să avem exact numărul de obiecte ca înainte de #decluttering. Schimbarea trebuie să se întâmple la nivel de mindset. În momentul în care eu am început să conștientizez calea lungă pe care îl parcurge un lucru înainte ca eu să-l cumpăr, îl folosesc de câteva ori (apoi prinde praf vreun an uitat într-un sertar) și îl arunc la tomberon, felul în care eu fac cumpărături s-a schimbat radical. A cumpăra conștient e o filosofie de viață iar beneficiile pe care le aduce pe termen lung în toate sferile vieții sunt fabuloase.

    Pentru mine, o casă fără exces de lucruri e egală cu o viață care respiră, armonie și timp pentru oameni, evenimente cu adevărat importante. Tare-mi doresc ca și voi să simțiți felul în care această schimbare de paradigmă vă poate face existența mai frumoasă.


S-ar putea să te intereseze și:

#ecofriendly , #notoplastic , de ce ar trebui să îți pese?!

July 16, 2019

deschide articolul

"-Hai, ia un pahar de plastic că nu te vede nimeni!". Despre #sustainableliving, pas cu pas.

February 5, 2020

deschide articolul